U MUZEJU pozorišne umetnosti Srbije u ponedeljak uveče će biti uručena dva prestižna priznanja Sterijinog pozorja koja dodeljuje Kompanija “Novosti”: nagrada “Zoran Radmilović” za glumačku bravuru Nikoli Đuričku, dok će priznanje za najbolju epizodnu ulogu pripasti Nebojši Iliću.

Nekoliko uloga u predstavi “Metamorfoze” (režija Aleksandar Popovski, JDP) ocenjeno je “bravurozno”, a u obrazloženju žirija (predsednik Ksenija Radulović i članovi Darinka Nikolić i Zorica Pašić) ističe se: “Igrajući pet likova, Nikola Đuričko ostvaruje visoke glumačke domete menjajući stilove igre u skladu sa rediteljskim zamislima Aleksandra Popovskog, ali i uklapajući se u grupni pristup ansambla JDP. Kao i sama predstava, i glumačko ostvarenje Đurička utemeljeno je na raznolikim stilovima, od psihološkog realizma do izražene teatralnosti, ali uvek objedinjeno promišljenošću i radošću igre”.

Dobitnik nagrade za najbolju epizodnu ulogu Nebojša Ilić, osvojio je ovo priznanje za tumačenje lika Žarkića u komadu Aleksandra Popovića “Pazarni dan” (režija Egon Savin) na sceni Ateljea 212. Žiri je ocenio:

Dok se u komadu Aleksandra Popovića narod iscrpljuje u političkim podelama i previranjima, Žarkić pokušava da ostvari svoju malu, licemernu dvostruku igru. U tumačenju Nebojše Ilića - u skladu s piščevom i rediteljevom zamisli - nije ni sasvim pozitivan, ni sasvim negativan lik, čemu najviše doprinosi glumčeva dovoljna slojevitost i istovremeno jasna određenost u oblikovanju ove tragikomičke, uspele epizode”.