PRVI put sam za ime Momo Kapor čuo dok je majka prepričavala sa komšinicama dnevnik jedne Ane - rekao je u petak Emir Kusturica, primajući prvu nagradu sa imenom nedavno preminulog srpskog pisca. Priznanje Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” pripalo mu je za autobiografsku knjigu “Smrt je neprovjerena glasina”, u izdanju Kompanije “Novosti”.

Primajući nagradu iz ruku pesnika i akademika Matije Bećkovića, Kusturica je podsetio da je Matija na prvoj promociji rekao da se nada da će knjiga, do sada štampana u tiražu od 112.000 primeraka biti prevedena na sve srpske jezike.

- To se, nažalost, nije dogodilo, ali je zato prevedena na engleski, francuski, italijanski i nemački jezik. Momo, Matija i ja smo često drugovali na Mećavniku. Verujem da bi Momo bio srećan što smo Matija i ja konačno uskladili način odevanja - našalio se Kusturica.

SELINDŽER MOJE MLADOSTI ZA samo pola godine izdanje Kompanije “Novosti” postalo je apsolutni hit, a Kusturica najtiražniji savremeni pisac u protekloj deceniji. - Mislim da smo “Novosti” i ja nastavili Mominu tradiciju- izjavio je Kusturica, za naš list.
- Malo je ko verovao da “Glasina” može da bude tako dobro prodata. “Novosti” su zaslužne što je ona došla do tako velikog broja ljudi. Za mene je vrlo značajno da dobijem nagradu koja nosi ime nekog ko je bio moj uzor. Kapor je bio Selindžer mog detinjstva i moje mladosti.

Proslavljeni reditelj je rekao da je Kapor dvostruko uticao na njegov život - kao umetnik i kao čovek.

- Kada smo se družili na Mećavniku, gde je voleo da boravi, rvao se sa bolešću kao junak, a ja sam saznao kako je nastalo Kaporovo junaštvo. Desilo se to u bombardovanju kada je njegova majka telom zaštitila dečaka Kapora i poginula žrtvujući se za sina. Verujem da se u tom događaju može tražiti koren njegovog, ne samo junačkog, nego i aristokratskog ponašanja.

Žiri, u kom su bili Rajko Petrov Nogo, dr Jovan Delić i Branko Stojanović, nagradu je dodelio Kusturici uz obrazloženje da bi se ta knjiga “najviše dopala Kaporu”.

- “Glasina” se može čitati kao autobiografija, kao venac priča, kao roman o odrastanju - rekao je Nogo. - Ma kako čitali ovu knjigu o porodici, o neobičnim likovima, mentalitetima, ljubavima, o duhu jednog vremena, neće promaći ni to da je način fabuliranja balkanski, epski, a da je izrada u jeziku i detalju srednjoevropska, češka. Autor je u knjizi živopisao ikone ocu i majci, a stotinama puta stopalima premeravao usku i siromašnu stazu od Gorice do Sarajeva da se u velikom belom svetu nikada ne pobrka i štogod ne preuči.

Pored mnogobrojnih umetnika i javnih ličnosti, svečanosti su prisustvovali sadašnji i bivši ministri kulture Predrag Marković i Nebojša Bradić, Nikola Kusovac, Radoslav Bratić, Trivo Inđić, Srđan Šaper, Milan Krkobabić...

Nagrada, srebrna plaketa, povelja i novčani iznos od 200.000 dinara, uručena je na dan rođenja Mome Kapora. Kusturica je novčani deo nagrade poklonio u humanitarne svrhe.

GOJKO TEŠIĆ: FILMSKI ROMAN
- REKAO bih da je nagrada “Momo Kapor” došla u izuzetne stvaralačke ruke i da će neko jednog dana sa punim pravom reći da je ovo najveći roman srpske filmske književnosti.

DUŠKO KOVAČEVIĆ: U PRAVE RUKE

- NAGRADA je otišla u prave ruke, zato što postoji nekoliko bitnih stvari koje vezuju ovu nagradu i ime Kapora sa imenom prvog dobitnika: rad na više polja i dugogodišnje prijateljstvo.

SRĐAN ŠAPER: VELIKI REDITELJ

- EMIROVA knjiga je izvanredna i zasluženo je dobio ovu nagradu. Kusturica je veliki reditelj. Kad odete negde na zapad i kažete istočna i jugoistočna Evropa, režija, svi odmah kažu Emir Kusturica.