ČAČAK - Pesnička manifestacija “Disovo proleće”, koja je zvanično počela proglašenjem ovogodišnjeg laureata “Disove nagrade” - kraljevačkog pesnika Živorada Nedeljkovića, ove godine, na svoj 48. rođendan, prelazi granice Srbije. Naime, Vladislav Petković Dis posle 94 godine “vraća se” u Pariz, odakle je krenuo na svoje poslednje putovanje, u maju 1917. godine. Za pesnikov dostojanstven povratak u Francusku pobrinula se Gradska biblioteka u gradu na Moravi koja nosi Disovo ime, a važnost ovom istorijsko-kulturnom događaju dalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Čačak.

Izložba pod nazivom “To je onaj život gde sam pao i ja” biće otvorena 16. marta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a tim povodom štampan je i informator o Disu i njegovom vremenu na srpskom i francuskom jeziku, kao i knjiga o Srpskoj koloniji u Pti Dalu objavljena na francuskom 1916. godine. Izložbu o jednom od najvećih srpskih pesnika 20. veka, koji je na svojevrstan način zadužio dve zemlje i dva naroda, otvoriće ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković.

- Vladislav Petković Dis našao se među hiljadama srpskih izbeglica koje je prihvatila Francuska za vreme Prvog svetskog rata. Dis je boravio u Marseju, Nici, Parizu, kao i u Srpskoj koloniji u Pti Dalu - rekla je direktorka čačanske biblioteke Danica Otašević. - U Francuskoj su nastale neke Disove antologijske pesme, kao “Među svojima” i “Nedovršene pesme”, a na dobrotvornom koncertu u korist francuskog i srpskog Crvenog krsta, koji je održan 24. avgusta 1916. godine u Pti Dalu, pročitan je i čuveni govor zahvalnosti francuskom narodu koga su “Srbi voleli i onda kada su se o njega grešili”.

Ovu retku publikaciju, Gradska biblioteka štampala je kao reprint izdanje i prvi put u prevodu na srpski jezik. Knjiga objašnjava zašto je Francuska bila druga otadžbina mnogim Srbima i zašto današnje generacije oba naroda, koje će na stranicama ove zaboravljene brošure naći imena svojih dedova i familije, treba da budu ponosne na svoje pretke.

- Izložbom “To je onaj život gde sam pao i ja”, autora Olivere Nedeljković, obeležava se 131 godina od rođenja Vladislava Petkovića Disa, ali i sto godina od objavljivanja prve zbirke pesama “Utopljene duše”, koja je pesniku osigurala mesto u srpskoj književnosti - naglasila je Danica Otašević.

- Izložba je takođe prevedena na francuski i autentičnim svedočenjem oslikava Disov život i epohu, od rodnog Zablaća i Čačka, preko Zaječara, Prlite, Požarevca, Beograda, povlačenja preko Albanije, Krfa, Pti Dala i Pariza, do potapanja parobroda “Italija” u Jonskom moru i tragičnog kraja rodonačelnika srpske moderne.