FRESKA “Raspeće Hristovo”, koja potiče iz 13. veka, a otkrivena je na istočnom zidu Franjevačkog samostana u vojvođanskom mestu Bač, najveće je otkriće u 60 godina dugoj istoriji Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

Tokom restauracije samostana iz 1169. godine, fresku su otkrili stručnjaci Pokrajinskog zavoda, dok su pokušavali da na istočni zid vrate restaurirani portret Bogorodice iz 1685. godine. “Raspeće Hristovo” je freska koja se prostire na površini od jednog kvadrata i na njoj su predstavljena dva lika - raspeti Isus i Bogorodica.

TVRĐAVA POKRAJINSKI sekretar za kulturu Milorad Đurić i predsednik Skupštine opštine Bač Tomislav Bogunović veruju da će ovo nesvakidašnje otkriće privući veliki broj turista. Bač je zbog srednjovekovne tvrđave iz 873. godine već dospeo na preliminarnu listu UNESKO.

- Neočekivano, ispod maltera se ukazala fresko boja i ubrzo se “promolila” glava Hrista, a zatim i Bogorodice - kaže akademski slikar Mario Vuknić, koji je prvi spazio i rukom dodirnuo nesvakidašnje otkriće.

Direktor pokrajinskog zavoda za zaštitu kulture Zoran Vapa ističe da su Franjevački manastir osnovali templari, a 1301. godine su ga preuzeli franjevci koji ga drže do danas.

- Podatak da je najstariji deo samostana romanska apsida, te da su na južnom zidu u lučnom polju ispred oltara otkrivena dva fragmenta gotskog freskoslikarstva, jasno upućuje na zaključak da freska “Raspeće Hristovo” datira s kraja 13. odnosno početka 14.veka - ističe Vapa.

Slavica Vujović, rukovodilac radova na obnovi Franjevačkog samostana u Baču, ističe da njoj i njenom timu saradnika predstoji dugotrajno istraživanje. Naredna arheološka iskopavanja utvrdiće koje tajne još krije istočni zid samostana, a hemijska analiza pokazaće koju je tehniku, veziva i pigmente koristio nepoznati autor pre gotovo osam vekova, stvarajući fresku “Raspeće Hristovo”.