PROFESORKA francuskog i latinskog jezika u Gimnaziji “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu, kraj Novog Sada, Marina Šećerov (36) je 100.000. kupac knjige “Smrt je neprovjerena glasina” Emira Kusturice, bestselera u izdanju Kompanije “Novosti”.

Uz kupljeni primerak glasovite “Glasine”, naša čitateljka dobila je i specijalnu nagradu: sedam dana za dve osobe na Mokroj Gori, kolekciju DVD sa filmskim ostvarenjima slavnog filmskog reditelja i monografiju o rok grupi “Zabranjeno pušenje” u kojoj Kusturica svira gitaru.

HIT GODINE! OD 25. oktobra, kada je pod kupolom “Beogradskog sajma” predstavljena knjiga “Smrt je neprovjerena glasina”, vlada nezapamćena čitalačka euforija za književnim prvencem najznačajnijeg reditelja sa ovih prostora. Prva dva izdanja od 52.000 primeraka raspordata za su za samo šest nedelja. U naredna dva meseca rasprodat je i treći tiraž od 40.000 primeraka. U poslednjih petnaest dana na kioscima je još desetak hiljada knjiga četvrtog izdanja. Kusturica ni ovoga puta nije ostavio ravnodušnim na ono što radi i “Smrt je neprovjerena glasina” je u poslednjih deset godina ubedljivo najprodavanija knjiga savremenog domaćeg autora.

Profesorka Šećerov je u četvrtak u 10.20 došla sa mlađim sinom Dušanom (3) u novosadsko dopisništvo “Novosti” da najzad kupi “knjigu o kojoj svi već mesecima govore”. Njenom iznenađenju nije bilo kraja kada se ispostavilo da joj, uz knjigu, pripada i specijalna nagrada.

- Ala će mi se suprug Uroš i stariji sin Nemanja,osmogodišnjak, obradovati! Na Zlatiboru još nikada nismo bili, a ako budemo imali sreće da zateknemo u Drvengradu i Kusturicu,biće to jedinstven događaj za našu porodicu - rekla je uzbuđena Marina, milujući po kosi Dušana koji se, zbunjen zbog neočekivane gužve, nije odvajao od svoje mame.

Od svih Kusturičinih filmova, Marinin omiljeni je “Život je čudo”, zbog čudesnih rediteljevih i glumačkih bravura, ali i zbog prelepih zimskih kadrova sa Mokre Gore, gde je film snimljen. Ipak, nagradu - sedmodnevni boravak na tom idiličnom mestu, sa svojom porodicom, “potrošiće” početkom letnjeg raspusta, kada zvono označi kraj školske godine.

Kućnu biblioteku porodice Šećerov, u njihovom novosadskom stanu, ne krasi samo “Glasina”. Pasionirani su kupci i čitaoci i prethodnih edicija Kompanije “Novosti” - “Milenijum”, “20. vek”,”Zlatni Rusi”, “Zlatni Francuzi”... Kako današnje generacije, sklonije površnom i brzom Internetu nego pasioniranom čitanju, vratiti knjizi?

- Vi u “Novostima” smislili ste pre nekoliko godina sjajan način da knjizi prokrčite put u domove čitalaca. Ispostavilo se da nam je iz nekog razloga lakše da kupimo knjigu uz novine, na kiosku, nego u knjižari - kaže profesorka Marina, koju za “Novosti” još od detinjstva u Vrnjačkoj Banji, vezuje još jedan bitan detalj: njen otac Milče Čeperković, već decenijama, svako jutro započinje uz primerak našeg lista.

KUSTURICA: ŠTA REĆI A NE ZAPLAKATI

- ŠTA reći, a ne zaplakati od sreće?! Mislim da broj od sto hiljada pokriva gotovo čitavu pismenu populaciju Srbije. To je knjiga koja je očigledno zahvatila kolektivno nesvesno u poslednjih trideset godina. Majka, otac, Tito, vozovi, prve igranke, druge igranke, gitarijade, “Bruksove” cipele, ratove, izbeglištvo... Sav taj zaborav bi otišao da nije bilo ove knjige - kratko je izjavio Emir Kusturica i odleteo u Berlin na festival.