VRANJE - I pored najava da će u porti manastira Sveti Prohor Pčinjski uskoro početi arheološka istraživanja, od toga ove godine neće biti ništa. Jer, kako za „Novosti“ kaže Vladan Milutinović, sekretar Eparhije vranjske, Ministarstvo kulture nema para za radove.


- Obratili smo se niškom Zavodu za zaštitu spomenika, a oni resornom ministarstvu. Međutim, novca nema. Preporučeno nam je da se do kraja septembra javimo na konkurs za dodelu novčanih sredstava, tako da se nadamo da će sledeće godine početi ozbiljno da se radi - očekuje Milutinović.


A aprila ove godine jedan od manastirskih radnika pokušavao je da izvuče koren stare lipe. Čeprkajući oko osušenog stabla, upao je u rupu duboku dva metra. Tad se pred njim ukazala prostorija od dvadesetak kvadrata sa očuvanim lukovima. Imala je i očuvan spoljašnji zid. Iako još nema naučnih potvrda, pretpostavlja se da građevina potiče iz ranog srednjeg veka.


- Tri su mogućnosti šta bi mogla da predstavlja ova prostorija. Možda je to krstionica, ili velika peć za pravljenje grnčarije, s obzirom da je pronađeno mnogo predmeta od keramike. Opet, ostavljena je mogućnost da bi to mogla da bude jedna od dve kapele koje nikad nisu pronađene - objašnjava Milutinović.


On dodaje da im je naloženo da se ništa ne dira.


- Samo smo buduće arheološko nalazište pokrili najlonom, da se ne ošteti građevina - kaže Milutinović.