KOSTOLAC - Prilikom geofizičkih istraživanja u blizini antičkog lokaliteta Viminacijum, radnici kostolačkog ugljenokopa pronašli su termalne izvore. Temperatura vode u njima se kreće oko 65 stepeni. Posle otkrića slatke vode, na dubini od oko hiljadu metara, pronađena je i voda slanog ukusa, čiji sastav tek treba da se ispita.
- Ukoliko se ispostavi da je reč o morskoj vodi, to će potvrditi činjenicu da je Viminacijum podignut na Sopotskoj gredi, na obali nekadašnjeg Panonskog mora. Ukoliko se to potvrdi, u sklopu arheološkog parka moći ćemo da sagradimo i termalne objekte sa slanom vodom, što će biti jedinstvena ponuda na lokalitetima ovog tipa - najavio je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum.
U Viminacijumu se privode kraju radovi na “Rimskoj kući”, koja bi trebalo da bude otvorena u septembru. Reč je o naučno-istraživačkom centru, predviđenom za edukaciju arheologa, istoričara i istoričara umetnosti iz zemlje i inostranstva. Zamišljena je kao starorimska carska vila i prostire se na površini od oko 4.000 kvadrata, od čega je 1000 namenjeno muzejskom prostoru. Biće otvorena i škola za mlade stručnjake, koja će na raspolaganju imati 110 ležajeva. U “Rimsku kuću” do sada je uloženo preko milion evra, koji su obezbeđeni uz pomoć NIP-a, Ministarstva kulture, EPS i donacija američke i nemačke vlade.

ŠANGAJ
OD 10. do 20. jula, arheološki park Viminacijum imaće svoje predstavljanje u Kini, na velikoj izložbi ”Ekspo Šangaj 2010”. Postavka pod nazivom “Balkanski Pompeji”, biće prilika za ugovaranje novih aranžmana sa velikim svetskim putničkim agencijama, koje su u prethodne tri godine na Viminacijum dovele preko 5.000 stranih turista.