DODELOM nagrade "Milica Stojadinović Srpkinja", koja je ove godine pripala Tanji Kragujević za zbirku pesama "Staklena trava", u petak su u Novom Sadu počeli 33. književni susreti "Milici u pohode".
- "Kćer bregova", skromna kći vrdničkog prote, svojim stihovnim ispisima duše otvorila je vrata generacijama pesnikinja koje su obeležile minuli vek - istakao je književnik Pero Zubac prilikom otvaranja manifestacije. - Životnim motom - biti svoj po svaku cenu, Milica je bila tvorac predela srpske domovine, ali istovremeno i otvorena prema svetu. I kao što je se sećamo danas, uvereni smo da ni u budućnosti neće biti zaboravljena dirljiva slika devojke koja inauguriše literarni rad žena u našoj novoj književnosti.
Pored Mire Alečković, Jare Ribnikar, Boška Petrovića, Matije Bećkovića, Jelke Ređep, Vide Ognjenović i mnogih drugih laureata, prestižno priznanje u petak je uručeno pesnikinji Tanji Kragujević.
- Nagradu za najnoviju zbirku izabrane poezije, u kome sabiram snove i maštu, primam kao deo zagonetnog Milicinog sjaja. Njen odjek života vraća nas u nedorečene stihove, koje svaki pesnik teži da dosanja - naglasila je dobitnica reljefa u bronzi sa likom "vrdničke vile".
U toku susreta u čast Milene Pavlović Barili otvorena je izložba kolaža Verice Milošević "Milena u mom snu" i održana projekcija animiranog filma "Autoportret s belom mačkom", autorke Mirjane Bjelogrlić.