Ovogodišnji, 44. po redu, Kočićev zbor biće održan od 26. do 31. avgusta u Banjaluci, Stričićima i Beogradu. U Administrativnoj službi grada Banjaluka ističu da će život i delo velikog srpskog pisca i narodnog tribuna i ove godine biti obeleženi bogatim kulturno-umetničkim sadržajima a neće izostati ni tradicionalna borba bikova u Kočićevom rodnom kraju - Stričićima kod Banjaluke.
Centralna svečanost predviđena je za nedelju, 30. avgusta kada će, posle posete piščevoj rodnoj kući, i uručenja „Kočićeve nagrade“, uslediti književni program „Kočiću u čast“. Neće izostati ni tradicionalna bodljavina bikova za nagradu „Jablan“ predviđena za 15.00 časova u Stričićima.
Kočićev zbor trajaće do 31. avgusta, a na više lokacija u gradu i u Stričićima, predstaviće se etno-grupe, glumci, pisci, pesnici...
U Beogradu će 27. avgusta biti položeni venci na grob Petra Kočića u Aleji velikana, a u Banjaluci istog dana u 19 časova u Narodnoj biblioteci biće predstavljena knjiga Luke Kecmana „Petar Kočić na sceni Narodnog pozorišta RS“.
- U Muzeju Republike Srpske biće postavljena izložba „Kočićevo Zmijanje“. Članovi Centra za retoriku Pravnog fakulteta govoriće stihove u čast Kočiću. Biće prikazan film „Kosci“ - precizirali su u Kulturnom centru Banski dvor.
Svečana akademija održaće se u Kulturnom centru Banski dvor.
„Kočićev zbor“, 44. po redu, biće završen u ponedeljak 31. avgusta programom „Veče laureata“.

“IDEŠ LI, RODE“
Svečano otvaranje „Kočićevog zbora“ biće upriličeno 26. avgusta u parku „Petar Kočić“ performansom s igranim i muzičko-scenskim sadržajem „Ideš li, rode“, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske.