Film našeg reditelja Petra Lalovića „Kako se može prodati nebo i zemlja“ proglašen je za najbolji balkanski film na 5. Evropskom ekološkom festivalu „Euroekofest 2009“, nedavno održanom u Bugarskoj, saopštio je danas koproducent Radio Beograd.
Film je snimljen u produkciji „Globala“ i „Avala filma“, a u koprodukciji sa Radio Beogradom, gde je obrađen kompletan tonski materijal. Za razliku od prethodnih, ovde je reč o angažovanom filmu o zaštiti životne sredine.
Petar Lalović, naš poznati reditelj, scenarista i snimatelj, autor je više od 200 dokumentarnih filmova, među kojima se izdvajaju „Poslednja oaza“ i „Svet koji nestaje“.
U najvećem broju svojih filmova bavi se prirodom, a dobitnik je i više od 150 nagrada u zemlji i inostranstvu.
- Nisam ni znao da je film poslat na festival. Učinio je to Radio Beograd, kazao nam je Lalović, i sam zatečen vešću o nagradi. Prema njegovim rečima nagrada će mu biti uručena u Beogradu.
Naslov nagrađenog filma pozajmljen je iz pisma koje je poglavica Sijetla uputio Abrahamu Linkolnu.
- Uhvatio sam se fragmenata tog pisma i prilagodio ga „našoj priči“, snimajući posečene šume, sive fabrike... „Kako da vam prodam nebo i zemlju kada vi sve uništite“, pitao je indijanski poglavica i to pitanje je, ispostavlja se, veoma aktuelno i gotovo nepromenjeno i danas.
Lalović je autor i nekoliko igranih filmova i serija, a za dugometražni igrani film „Ptice koje ne polete“ nagrađen je sa više od 20 priznanja.