PRVA niška pozorišna predstava o Čegru -“Senke Ćele-kule“ u režiji Vladimira Popovića, po tekstu Nebojše Ozimića, premijerno će biti prikazana u rodnom mestu Stevana Sinđelića, u Svilajncu 28. maja. Dan uoči centralne, nacionalne proslave na samom Čegru (30. maja) videće je i Nišlije u Narodnom pozorištu. Ljiljana Milanović, urednica pozorišnog programa Niškog kulturnog centra, u čijoj produkciji se igraju „Senke“, kaže da predstava neće zalaziti u razrešavanje istorijske dileme poraz ili izdaja srpskih vojvoda u samom sukobu, već će predstaviti običnog čoveka u velikom istorijskom trenutku, spremnog da pogine, ali i da prašta.
- “Senke Ćele-kule“ je priča o boju bez ijednog ispaljenog metka i njena priča nije smao srpska već univerzalna - kaže glumac Branislav Lečić koji je preporučio ovu predstavu. - Šta je to što čoveka natera da ostavi prijatelje u ključnom trenutku i tako zasluži epitet izdajnika, da li je nesloga samo srpska ili se kod Srba najjasnije očituje kao jedina dodirna tačka svih naših poraza, da li su mogući oproštaj i pomirenje kao katarza jednog naroda i čoveka - pitanja su koja „Senke“ otvaraju, ali i sugerišu odgovore.
U predstavi o čegarskom sukobu glavne uloge igraju prvaci drame Niškog pozorišta Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović. Autor muzike je Miroljub Aranđelović Rasinski.