Supruga poznatog slikara Petra Lubarde, Vera Lubarda posle duže bolesti preminula je u petak u Urgentnom centru u Beogradu. Poslednje godine života provela je u Prihvatilištu za odrasle u Kumodraškoj ulici. Pošto je umrla u Urgentnom centru, obdukcija je, zbog komplikovane procedure, urađena tek u ponedeljak. Pretpostavlja se da su joj oslabili pluća i srce, ali dok ne stignu rezultati, o uzrocima može samo da se nagađa. Sahrana će se održati u sredu (14 časova) na Lešću, a Skupština grada Beograda preuzela je na sebe sve obaveze.
Strahinja Sekulić, gradski pravobranilac, rekao nam je da više ne postoje zakonske prepreke da se uđe u kuću Petra Lubarde na Dedinju, koju je Vera 1974. godine zaveštala gradu. Papiri kazuju da se u njoj tada nalazilo više od 130 slikarevih platna i crteža. Ali, Vera Lubarda je, u par navrata, priznala da je preostalo samo desetak slika. Misterija oko zaostavštine biće rešena tek kad se uđe u ruiniranu zgradu u Iličićevoj 1.
- Učinićemo sve što je u našoj moći da se Vera Lubarda sahrani dostojanstveno, kako i zaslužuje - kaže Gorica Mojović, potpredsednik Skupštine grada. - Sada nije vreme, a nije ni ljudski da se govori o legatu. Njime će se, kad za to dođe vreme, baviti naši pravnici.
U Prihvatilište Vera Lubarda je ušla prisilno, psihički rastrojena i narušenog zdravlja. Odbijala je lekarske preglede i hospitalizaciju.
- Prihvatala je samo pomoć negovateljica i medicinskih sestara koje su je presvlačile, a lekove je uzimala na svoju ruku - kaže Prvoslav Nikolić, zamenik direktora u Prihvatilištu za odrasle.
Vreme u Prihvatilištu Vera je provodila usamljenički. Nije želela da se sretne sa komšijama, prijateljima i novinarima. Sa njom su pokušali da stupe u kontakt antikvari, kolekcionari i "sumnjivi tipovi" za koje se pretpostavlja da su poslednjih godina od nje kupovali slike njenog supruga. Jedino je prošlog leta prihvatila da se vidi sa Petrovim sinovcem koji živi u Kanadi i sa njegovom sestrom Vjerom, koja boravi u Izraelu.
- Čuo sam da je bila u dosta lošem stanju - kaže advokat Pavlović. - Koliko znam, kuća u Iličićevoj ulici pripada gradu, a ne znam ko će biti vlasnik ostale imovine. Nisam bio Verin punomoćnik, obilazio sam je kao prijatelj.
Prema rečima njenih poznanika, Vera Lubarda je bila čudna žena. Godinama unazad živela je iza velike ograde, odvojena od komšija, a od radoznalih posetilaca branila se ogromnim lancem na kapiji. Sama je govorila da je birala sa kim će da razgovara, koga da viđa. Dela svog pokojnog supruga Petra ljubomorno je čuvala. Upućeni tvrde da je mnoga i prodala kako bi preživela. Nudila ih je u bescenje, a preprodavci su na njenoj bedi zarađivali.
Nakon što je smeštena u stacionar, kuća porodice Lubarda je bila zapečaćena. Od tada se spekuliše šta se krije iza natrpanog smeća. Gotovo je sasvim izvesno da je slikareva udovica godinama prodavala parče po parče zaostavštine.
U godini kada se obeležava stogodišnjica rođenja Petra Lubarde, njegova supruga umrla je među beskućnicima, kuća gde je stvarao gotovo se ruši, a slike se rasule kojekuda...