BEOGRAD je i zvanično postao bogatiji za još deset spomenika kulture. Odluka o proglašenju doneta je na poslednjoj sednici Vlade Srbije, a osim prestoničkih zdanja, za kulturna dobra proglašeni su i kip svetog Florijana i zgrada Stare pošte u Pančevu, zatim kuća u Dositejevoj ulici broj 10 u Novom Sadu i u Somboru - zgrada Higijenskog zavoda.
U glavnom gradu status spomenika kulture dobile su zgrade Pravnog i Tehničkog fakulteta, dom Vračarske štedionice u Kralja Milana 9, Studentski dom kralja Aleksandra Prvog, Ministarstvo saobraćaja, hotel "Avala", kuća Flašar i kuća pukovnika Elezovića na Vračaru, kuća trgovca Dušana Lazića i vila Stevke Milićević na Savskom vencu i zgrada Penzionog fonda "Beočinske fabrike cementa" u Ulici braće Jugovića 21.
- Zgrada Pravnog fakulteta završena je 1940. godine, a projektovao ju je arhitekt Petar Bajalović - objašnjavaju u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - Deceniju ranije završena je zgrada Tehničkog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra koja je do danas zadržala svoju namenu. Rađena je prema projektu arhitekata Nikole Nestorovića i Branka Tanazevića u duhu akademizma, a posebno se izdvaja zbog bogate fasade sa mnoštvom dekorativne plastike.
Dom vračarske Štedionice sagrađen je pre 100 godina i predstavlja značajno delo u stvaralačkom opusu arhitekte Danila Vladisavljevića, realizovano na principima akademizma koji je bitno uticao na razvoj arhitekture Beograda krajem 19. i početkom 20. veka. Za studente i danas je važan dom "Lola".
- Posle Prvog svetskog rata došlo je do priliva velikog broja studenata, koji su se mahom snalazili služenjem u porodicama, stanujući najčešće u lošim uslovima. Ovakvo stanje bilo je potencijalni izazivač studentskih nemira, pa je sredinom dvadesetih godina doneta odluka da se izgradi centralni studentski dom. Zgrada je podignuta prema projektu ruskog arhitekte Georgija Pavloviča Kovaljevskog 1928. godine - navode zaštitari.
U pančevačkom Zavodu posebno su zadovoljni što su se pod zaštitom države našli kip svetog Florijana i zgrada Stare pošte, prvi objekat moderne arhitekture u Pančevu. Ovu dvospratnicu iz 1940. godine projektovao je arhitekt Vasili Baumgarten, autor Ruskog doma i Starog generalštaba u Beogradu.
- Kip svetog Florijana, koji je poznat kao zaštitnik vatrogasaca, takođe se nalazi u centru grada i nedavno je rekonstruisan. Podignut je u prvoj polovini 19. veka, ali je njegov autor i danas nepoznat - kaže nam Dragana Ružić, istoričar umetnosti u pančevačkom Zavodu i dodaje da je to jedna od retkih skulptura u slobodnom prostoru u Banatu koja je rađena od gvožđa.
NOVA DOBRA

NA području Beograda nalazi se 367 registrovanih kulturnih dobara. Pod prethodnom zaštitom je 212, dok je u proceduri proglašenja još 40 objekata. Spisak spomenika kulture poslednji put proširen je u martu kada je vlada donela Odluku da se u spomenike kulture uvrste zgrade Aerokluba, Kovnice novca, Sokolskog doma "Matica", Ministarstva pošta, Arhiva Jugoslavije, Seizmološkog zavoda i Komande vazduhoplovstva u Zemunu. Ovom odlukom pod zaštitu države takođe su stavljene i Botanička bašta "Jevremovac", Palata Penzionog fonda i Kompleks radničkih stanova na Gundulićevom vencu.ZAŠTITARI

DOM Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu prva je građevina koju je 1961. godine tek osnovani beogradski Zavod za zaštitu spomenika proglasio kulturnim dobrom i tako ga sačuvao od planiranog rušenja. Danas je ova dvospratnica spomenik kulture od velikog značaja, a za vreme komunista umalo je postalo parking Ateljea 212.