POTPISIVANjE ugovora za objavljivanje novog romana akademika Dobrice Ćosića - "Vreme vlasti 2" u beogradskoj "Prosveti", izazvalo je u sredu nezapamćeno interesovanje novinara. Mnogo veće nego kada su Srbiju posetile najveće svetske književne zvezde. Blicevi su sevali, a snimatelji i fotoreporteri su se sve vreme tiskali da im ne promakne najvažniji trenutak potpisivanja, koji je jednog od naših najvećih savremenih pisaca posle petnaest godina vratio njegovoj staroj izdavačkoj kući u kojoj je davne 1951. godine objavljivio roman "Daleko je sunce".

Izlaskom romana "Vreme vlasti 2", koje je najavljeno za maj, osamdesetpetogodišnji bard srpske literature zatvoriće svoj književni krug. Ćosić je otkrio novinarima da je završetkom ove knjige ostvario zamisao o stvaranju ciklusa romana o Srbiji 20. veka, koja se u njemu rodila daleke 1954. godine kada je objavljen roman "Koreni", prvi deo sage o porodicama Katić i Dačić.

- Nikada nisam bio srećan posle završene knjige, ali danas sam najtužniji, jer ovo je moj poslednji roman - rekao je Ćosić. - Ali, ni toga ne bi bilo bez moje ćerke Ane, koja mi je dala snagu da završim knjigu.
"Vreme vlasti" biće poslednji, deseti deo Ćosićeve romansijerske hronike o srpskoj istoriji 20. veka. Autor je otkrio da je prvu verziju romana napisao odmah posle "Vremena vlasti 1", ali je zaključio da "tekst ne vredi i da ga odmah mora napustiti".

- Pomirio sam se sa sudbinom da ne mogu da završim svoje delo i da će ciklus o Katićima ostato nedorečen. Nameravao sam da spalim rukopis, ali Ana me je nagovorila da ga preradim. Sedi, igraj se, piši, da vidimo šta će biti, govorila mi je. Uz njenu pomoć uspeo sam da završim roman. I, mogu da kažem, mučio sam se za istine o ljudskim sudbinama druge polovine 20. veka.
Poslednji deo romana-reke o porodicama Katić i Dačić obuhvata vreme vladavine Josipa Broza Tita, koji se u romanu, a verovatno i prvi put u našoj književnosti, pojavljuje kao literarno uobličen junak, živ i uverljiv, od krvi i mesa, a završava 1998. kada su, kako kaže, "Vokerovi verifikatori okupirali Kosovo". Glavni junak Dušan Katić prelazi put od partizanskog komadanta do Brozovog ministra, a njegov odnos prema lideru kreće se, ističe autor, "od obožavanja do Bruta". Mada radnja romana obuhvata period do kraja devedesetih prošlog veka, odnosno i vreme kad je bio prvi predsednik SR Jugoslavije, Ćosić ističe da sebe u romanu nije tretirao kao literarnog junaka, već samo kao pisca.

- Ova knjiga ima jednu kompozicijsku osobenost, pojavljuje se pisac Ćosić u odnosu prema svom protagonisti Dušanu. Nisam sebe izostavio ni kao protivnika titoizma, a u sudarima sa junakom izjašnjavam i iskazujem svoja uverenja koja nisu u saglasnosti sa njegovim.
Ćosić je izrazio nadu da će njegov povratak u "Prosvetu" podstaći pisce njegove, pa i mlađe generacije, da pomognu ovoj izdavačkoj kući da uspešno preživi krizu. Jer, ne treba zaboraviti, podsetio je on, da je pre tri decenije"Prosveta" bila jedna od najuspešnijih izdavačkih kuća u Evropi.
TIRAŽ
PRVO izdanje romana "Vreme vlasti 2" biće štampano u tiražu od 10.000 primeraka. Od toga, 7.000 primeraka biće u broširanom povezu, a prodavaće se po ceni od 690 dinara, dok će luksuzno izdanje, koje će biti objavljeno u tiražu od 3.000 primeraka, koštati 890 dinara.VELIKI KORAK
POTPISIVANjE ugovora sa Ćosićem veliki je korak ka konsolidaciji preduzeća. Posle 15 godina najveći živi srpski pisac ponovo je u "Prosveti" - rekao je Dejan Stanković, direktor. - Naša kuća ima probleme kao i svaka druga sa državnim kapitalomAli, očekujemo da ćemo ove godine pozitivno poslovati, jer ovo je završna godina transfera kapitala. Zaposleni su čvrsto rešili da sačuvaju "Prosvetu", a očekujem da će objavljivanje romana "Vreme vlasti 2", koji će nema sumnje biti izdavački poduhvat godine u Srbiji, u mnogome doprineti tome.