Tragična sudbina porodice Konrada Žilnika dospela je na filmsku traku. Ovih dana privodi se kraju snimanje srpsko-slovenačko-španskog dokumentarnog filma koji je režirao Dimitar Anakiev, stvaralac iz Slovenije, dok je scenario napisao Branislav Miltojević, novinar i publicista. Direktor fotografije je poznati niški snimatelj Jovica Krstić.
Film prati životni put porodice Žilnik, koja je krajem tridesetih godina prošlog veka "trbuhom za kruhom" došla iz celjske doline u Niš. Reč je, zapravo, o tragičnoj smrti Konrada Žilnika koga su četnici zaklali u ataru sela Kozje, iznad Bele Palanke.
Dokumentarac govori o Konradovom buntovničkom duhu i tragičnoj sudbini. Pored ostalog on je 1942. godine sklopio prvi partizanski brak na jugu Srbije sa Mašom Šuvaković, odnosno Jovankom Popović. Iz tog braka u logoru "Crveni krst" u Nišu rođen je naš poznati sineasta Želimir Žilnik. Za vreme rata stradala je cela Žilnikova familija. Svi su bili uhapšeni i sprovedeni u zloglasni niški logor, a potom streljani.
- Miltojević je još početkom 90-ih godina napisao prvu knjigu o porodici Žilnik i već tada me zainteresovao za čitavu stvar - kaže Dimitar Anakiev, koji je režirao ovaj film. - Porodica Žilnik je zaista imala tragičnu sudbinu. Pratimo njen put od Slovenije, preko Niša, do Bele Palanke, odnosno sela Kozje, gde je poslednji stradao Konrad.
Film je urađen u međunarodnoj produkciji. Realizovale su ga "filmadžije" iz Srbije, Slovenije i Španije. Kao jedan od koproducenata pojavila se španska BTVA iz Barselone, a tu je i slovenački DAF i Film fokus iz Niša.

FINIŠ U SLOVENIJI
- NAJTEŽI deo posla odradili smo ovog januara u planinskom selu Kozje, uz nesebičnu pomoć čelnih ljudi opštine Bela Palanka - objašnjava Jovica Krstić, direktor fotografije.
- Zatim smo nekoliko dana snimali u Nišu, pa u Novom Sadu, a preostalo je da sve finiširamo u Sloveniji, u rodnom mestu porodice Žilnik. Prezadovoljan sam realizovanim sekvencama, posebno razgovorima sa porodicom Mitić u kojoj je Žilnik živeo, kao i sa meštanima Kozja i bivšim logorašima iz "Crvenog krsta". Većina "svedoka" otvorila je dušu tako da smo otkrili mnogo zanimljivih, do sada potiskivanih podataka o detaljima iz Drugog svetskog rata.
Autori računaju da će film premijeru doživeti ove jeseni.