KAD izgovorite ime Milena, prezime i ne morate pominjati. Svi znaju da je reč o našoj velikoj glumici, primadoni jugoslovensko-srpskog filma i pozorišta. Svojim dugogodišnjim radom i sjajnim ulogama, Milena se izborila da je dovoljno reći samo ime, kao kad se kaže, Milivoje, Zoran, Bata ili u književnosti Ivo, Meša, Miloš, Laza...
Ovim rečima, dramski pisac Dušan Kovačević juče je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pozdravio dobitnicu nagrade **Žanka Stokić** Milenu Dravić.
A da je priznanje došlo u ruke istinske zvezde, dostojne i većih metropola nego što je naša, pokazala je juče publika: povici: **Bravo, bravo!** orili su se sa svih galerija, a dlanovi su brideli od aplauza. I, konačno, kolege, prijatelji i poštovaoci spontano su ustali da odaju divljenje, ljubav i poštovanje divi naše scene.
Žiri (Mira Stupica, LJubivoje Tadić, Dobrila Stojnić, LJubomir Simović, Manojlo Vukotić i Svetlana Bojković) tako se, još jednom, uverio da je doneo pravu odluku, dodeljujući ovo izuzetno priznanje **glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza**.
Obrazloženje je pročitala prva dobitnica nagrade ustanovljene prošle godine, Svetlana Bojković, a statuetu Žanke Stokić (rad vajara Milivoja Bogosavljevića, dar SO Požarevac) Mileni Dravić je uručila predsednica žirija Mira Stupica.
- U svom životu primila sam mnogo priznanja. Ali, današnji dan doživljavam sa jednim sasvim posebnim osećanjem: ovo priznanje ne doživljavam kao trofej, već pre svega kao misiju - poručila je sa scene Milena Dravić. - I vi u gledalištu, i žiri, i mi na sceni, treba da zauvek rehabilitujemo jednu nasilnički prekinutu radost igre, prekinutu do neba posvećenost pozorištu. Jer, Žanka Stokić je bila Božji dar. Sa sobom je ponela ogromnu patnju i bol nepravde. Misiju koju je, pre svih, započela gospođa Mira Stupica, i kojoj smo bezgranično zahvalni, treba da nastavimo Svetlana, Duško i ja i oni koji već sutra dolaze - istakla je slavljenica, zahvaljujući se Narodnom pozorištu i **Večernjim novostima**.
Inače, nagradu **Žanka Stokić**, uz statuetu slavne srpske glumice, čini novčani iznos (150.000 dinara) koji daruje naš list, kao i Povelja - poklon Narodnog pozorišta.


BOGAT OPUS
SVEČANOST u Narodnom pozorištu počela je podsećanjem na srpsku **grešnicu bez greha**, Žanku Stokić, i prikazivanjem inserta iz istoimenog filma. Govor Nevenke Urbanove na otvaranju izložbe o najslavnijoj Nušićevoj **ministarki** pročitale su četiri mlade glumice (Sloboda Mićalović, Katarina Radivojević, Ana Franić i Leana Vučković), a potom i otpevale nekoliko starih srpskih pesama.
Uručenju nagrade prethodilo je podsećanje na izuzetno bogat televizijski opus Milene Dravić. Dvadesetak minuta montiranog filma, sa insertima iz čuvenog šou programa **Obraz uz obraz**, serije **Povratak otpisanih**, **Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo** i drugih, antologijskih TV ostvarenja - ilustracija je ogromnog opusa naše glumice na malom ekranu.


GOSTI
VELIKI broj kolega, glumaca, reditelja, kao i poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života, došlo je juče u nacionalni teatar da pozdravi veliku umetnicu.
Među gostima su bili: princeza Jelisaveta Karađorđević, LJuba Tadić, Dejan Mijač, Zdravko Šotra, Predrag Tasovac, Marija Crnobori, Jelisaveta Sablić, Branka Veselinović, Svetozar Cvetković, Jagoš Marković, Rada Đuričin, Danica Maksimović, Toma Kuruzović, Zafir Hadžimanov...

ČESTITKA MINISTRA
POVODOM dodele nagrade **Žanka Stokić** u Narodno pozorište stigle su mnogobrojne čestitke dobitnici, među njima i ministra kulture Branislava Lečića:
**Uzlazna putanja tvog umetničkog rada kao u veoma retkim slučajevima uspešno se odvijala na dva koloseka, i kod publike i kod kritike. Ti si disciplinovani hrabri umetnik koji bez straha ulazi u svaku novu ulogu, jedina prava zvezda sa ovih prostora i pozorišna diva koja je već postala deo mita...**

I DRAGAN ZASLUŽAN
U SUSRETU s novinarima, koji je usledio posle svečanosti, slavljenica je odgovarajući na pitanje o radu sa suprugom Draganom Nikolićem rekla:
- I Draganu pripada zahvalnost za ovu nagradu. I zato što me je **trpeo** sve ove godine sa mojim tremama i izbezumljenjima, kao jutros pred dolazak u Narodno pozorište. Inače, u TV insertima, koje ste imali priliku da vidite,želela sam da se još jednom svi prisetimo i mojih partnera, velikih glumaca.


TAMNI DIJAMANT
- DANAŠNJA nagrada **Žanka Stokić** ukrasiće Mileninu krunu prelepim dijamantom - tamne boje. Ova nagrada je, zapravo, naše izvinjenje, molba za oproštaj i kolektivno pokajanje. Nesrećna glumica, Žanka Stokić, koja na pozivnici za dodelu nagrade izgleda kao Hrist u liku žene, pita nas svojim pridignutim rukama: **Šta sam ja to Bogu skrivila?**- naglasio je Dušan Kovačević.