"LUKA Beograd" biće preseljena na novu lokaciju kod Pupinovog mosta, posle višegodišnjeg sudskog procesa. Kako navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obezbeđen je novac za radove koji bi trebalo da počnu 2021. godine.

Još se razmišlja o konačnoj lokaciji, ali najverovatnije je da će to biti prostor uzvodno od Pupinovog mosta gde je, zajedno sa kineskim partnerima, planirana gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči. Buduće pristanište predstavljaće jedno od najsavremenijih u ovom delu Evrope, a kapacitet pretovara biće između tri i pet miliona tona tereta.


Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević objašnjava da je ukupan iznos projektovanja skoro tri miliona evra, sa rokom završetka do kraja naredne godine, odnosno u prvom kvartalu 2021. godine, u zavisnosti od dinamike sa revizionom komisijom.


Pročitajte i: Šta koči obnovu ploča ispred Hrama Svetog Save


- Odmah po završetku projektovanja, planira se igradnja - kaže Kovačević. - Naša očekivanja su da ćemo do kraja 2021. godine imati prve radove na izgradnji "Luke Beograd". Koncept razvoja luka u Srbiji je takav da država ulaže u razvoj infrastrukture i daje koncesiju onom koncesionaru koji gradi superstrukturu i upravlja lukom.KOMERCIJALNI SADRŽAJI

KADA luka bude na drugoj lokaciji, planirano je da na mestu sadašnjeg pristaništa na Dunavu budu napravljeni komercijalni sadržaji. O tome će se više znati kada se reši ishod spora između "Luke Beograd" i Grada.