BRONZANA skulptura "Pobednika" je sedam dana u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Za to vreme proveravana su detaljno sva oštećena i napravljen plan koraka tokom restauracije koja počinje ovih dana. U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da je najpre planirano skidanje sloja oksida i crne čađi sa skulpture jer je, zbog velike količine sumpor-dioksida u atmosferi, stvoren sloj bakar-sulfata.

Pročitajte još - "Pobednik" krio tajnu: Odgonetnuta misterija o kamenu sa natpisom, koji je iznenadio radnike

- Biće uklonjeni debeli slojevi patine kako bi se došlo do originalne površine, nikako do ogoljene površine metala - kažu u Zavodu. - Kako bi se usporio prirodni proces patiniranja, biće obavljena hemijska obrada. Najzahtevniji zadatak biće sanacija narušene statičke sigurnosti skulpture, što je i osnovni razlog zbog kojeg je morala da bude dopremljena u radionicu u Smederevu.

Postament na kome je stajao "Pobednik", kako se ispostavilo, bio je u gorem stanju od očekivanog. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile toliko da su se mogli lomiti rukom.

- Čelične sajle u skulpturi su popucale, tako da se "Pobednik" držao samo preko devet oštećenih šrafova i betona.

NADGROBNA PLOČA U POSTOLjU

U postolju "Pobednika" otkriven je misteriozni kamen, sa nejasnim ćiriličnim natpisom. Kako nam je objasnio Zoran Nikolić, autor knjige "BG priče", nesumnjivo je reč o nadgrobnoj ploči:

- Posle preseljenja starog groblja koje se nalazilo na prostoru današnjeg Tašmajdana, tadašnja gradska opština Beograda odlučila je da višak nadgrobnih ploča prebaci na Kalemegdan.

(S. V.)