BEOGRADSKI taksisti i u utorak su, sedmi dan zaredom, nastavili da blokiraju prestoničke ulice, pa su svi koji u vremena protesta moraju da stignu na posao, školu ili kod lekara, praktično ponovo bili pretvoreni u taoce prevoznika. Tako će, najverovatnije, biti i narednih dana, jer se beogradskim kolegama polako pridružuju novosadski i taksisti u Nišu, a, prema nekim najavama, taksisti iz cele Srbije od ponedeljka će doći u Beograd da podrže zahteve taksista.

Širi centar grada u utorak je bio paralisan od 13 do 15 časova, a saobraćaj je normalizovan tek uveče. Rešenje se, međutim, ne nazire, pa će se blokade nastaviti. U utorak je opet došlo do nesaglasja na relaciji premijerka - Ministarstvo saobraćaja, a Ana Brnabić ponovo je pozvala taksiste na razgovor.

- Nemojte da maltretirate građane kada vam je Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je taksista uopšte potpisalo sa Poreskom upravom za reprogram za poreze, pa nismo oduzimali vozila? Taksi udruženja koja danas maltretiraju građane učestvovala su u pravljenju Zakona o prevozu putnika i bili su zadovoljni konačnom verzijom. Sada su nezadovoljni njegovom primenom - rekla je Brnabićeva, naglasivši da je i tada upozoravala da će biti problema u njegovom sprovođenju, jer Grad nema dovoljno komunalnih milicionera.

Pročitajte još - Završen protest taksista, novi najavljen za sutra

Na pitanje hoće li Vlada zabraniti okupljanja taksista, premijerka je kazala da Vlada Srbije nije do sada zabranila nijedan skup, ni prijavljen ni neprijavljen, pa to neće raditi ni Brnabićeva: Ono što radi CarGo nije kršenje zakona, već pronalaženje "rupe u zakonu. Iz Ministarstva saobraćaja imali su odmah spreman odgovor:

- U ovom zakonu nema nikakvih "rupa", kako se pokušava predstaviti u delu javnosti, već je reč o pokušajima da se opravda nelegalno obavljanje prevoza udruženja CarGo - navodi se u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kabineta ministarke Zorane Mihajlović.

U vreme blokade majke sa decom mogu samo da pešače

U Ministarstvu tvrde da je nedvosmisleno da se udruženje CarGo bavi organizovanjem nelegalnog taksi prevoza, i da je jedino rešenje sprovođenje zakona onih institucija koje su za to nadležne, poput gradskih inspekcijskih organa i komunalne policije, kao i prilagođavanje poslovanja kompanije CarGo Zakonu o prevozu putnika.

Ponudu premijerke za razgovor, taksisti su odbili, navodeći da je njena izjava "posipanje soli na otvorenu ranu".

- Rekla je da će da razgovara sa nama kada ne budemo na ulici, ali mi se nećemo povući. Zato zovite sve kolege da nam se pridruže. Svi oni su nam potrebni na ulici, pogotovo od sledeće nedelje kada ćemo blokirati mostove, a do Vlade stizati iz šest pravaca širom grada, umesto sadašnja četiri - rekao je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza auto taksi udruženja Srbije, ponovivši da taksisti zahtevaju gašenje alikacije CarGo.

Građani, koji su danima kolateralna šteta, više nemaju snage za kilometarska pešačenja, kašnjenja na posao, u školu, kod lekara...

- Od kad su počeli da protestuju, umesto u 14.30, u vrtić po unuka stižem tek oko 18 sati - jada se reporteru "Novosti" starija Beograđanka. - Prevoz ne ide, sve je blokirano, a dete svakog dana plače, jer je naviklo da ga ranije uzimam.

I srednjoškolci Teodor i Stefan, učenici Pravno-poslovne škole u Beogradu, kao i većina njihovih vršnjaka, svakog dana zbog protesta pešače duže od dva sata i više od 10 kilometara iz naselja Cerak do škole u Svetogorskoj ulici. Roditelji su takođe zabrinuti za svoje školarce jer deca ne znaju kako da se snađu u trenucima kada je ceo grad blokiran. U čudu se nađu i žitelji iz drugih gradova u Srbiji, koji u prestonicu dolaze kod lekara, u posetu rođacima... U situaciji kada javni prevoz ne funkcioniše, a taksisti ne voze, ne umeju da se snađu i stignu na željenu adresu.

NIŠ U VOŽNjAMA OD PONEDELjKA

IAKO je bilo najavljeno da će taksisti iz Niša, poput kolega iz Novog Sada, izaći na ulice, svoj protest odložili su za sledeću sedmicu. Moguće je da će se prevoznici iz ovog grada, ali i drugih gradova, pridružiti kolegama u Beogradu, od naredne nedelje.


PROTESTNI KRUG VOŽEN I ULICAMA NOVOG SADA


Foto D. Dozet

OKO 700 od ukupno 1.300 taksista u Novom Sadu u utorak je duže od sat vremena vozilo protestni krug gradom u znak podrške kolegama u Beogradu, koje su proteste otpočele pre nekoliko dana. Protest će biti nastavljen i danas od 13 sati, a vožnja će se odvijati istom maršrutom: sa okretnice kod Mišeluka taksisti će se kretati preko Mosta slobode, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom Jaše Tomića i ulicama Kisačkom, Jovana Subotića, Šafarikovom i Uspenskom. Kolona će se zatim kretati Bulevarom Mihajla Pupina i ulicama Žarka Zrenjanina i Stražilovskom, Bulevarom cara Lazara i Fruškogorskom ulicom do Štranda.

Radenko Vidaković, predsednik Ugovorne privredne taksi komore Vojvodine, kaže da ovim protestom njegove kolege i on traže da uprava Novog Sada stane na put "divljim" taksistima i prevoznicima koji legalnim udruženjima kvare posao.

(J. S.)