VIDIM da se Odeljenje jezika i književnosti SANU oglasilo oko beogradske gondole. Da prevedem na srpski, Matija Bećković, veliki stručnjak za gondole, samo što se sada krije iza institucije - ocenio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda povodom jučerašnjeg saopštenja Odeljenja jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

On navodi da je "dobro da se Odeljenje jezika i književnosti SANU setilo da postoji beogradska tvrđava".

Pročitajte još - Gondola na Kalemegdanu dobila dozvolu

- Dobro bi bilo da se sete da postoji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Brdu koja je proglašena katoličkom katedralom. Ali to Bećkovića ne interesuje. On bi da vodi svoj porodični politički rat preko beogradske gondole. U međuvremenu dok Bećković, kao deo histerične i agresivne manjine napada projekat gondole, mogao bi da svrati do Budimpešte i da pogleda uspinjaču koja je postavljena po sred tvrđave, malo starije od beogradske - kaže Vesić i nastavlja:

Ali, Bećković bi da nas i po pitanju gondole, kao po svim drugim društvenim pitanjima, vrati u Srednji vek. Ja ga nekako i razumem. Kako može gondolu da razume čovek za koga su luk i strela i kočije poslednji domet civilizacije? Još kada shvati da gondolu pokreće struja, to je za Bećkovića stvarno "đavolji izum". Hvala Bogu, Beograd i Srbija će se razvijati suprotno Bećkovićevim željama.

u saopštenju Odeljenja jezika i književnosti SANU, povodom prethodne Vesićeve izjave da "Nikakva histerija agresivne manjine neće zaustaviti gradnju gondole u Beogradu" navodi se da ovo Odeljenje zahteva da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave vrate u nadležnost stručnjaka.

Matija Bećković Foto Tanjug

Njihovo saopštenje podržao je i Izvršni odbor SANU, apelujući na uzdržavanje od "prejakih i uvredljivih reči" u javnoj komunikaciji.

Kako se podseća u saopštenju Odeljenja jezika i književnosti SANU, na spisku institucija koje su se usprotivile gradnji gondole, nalaze se i :

Srpska akademija nauka i umetnosti. Protiv su i Srpsko arheološko društvo, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta, Društvo konzervatora Srbije, Nacionalni komitet IKOMOS, nacionalni komitet IKOM, Evropa nostra, Akademija arhitekture Srbije, Muzeološko društvo, kao i svetski eksperti koji rade na zaštiti rimskog foruma, atinskog Akropolja i carigradskih zidina, funkcioneri UNESKO i Evropske banke, kao i stručnjaci dvadesetak organizacija koje se bave istraživanjem i zaštitom kulturne i prirodne baštine.

Pročitajte još - URBANISTA MARKO STOJČIĆ: Nema rušenja bedema zbog gondole

Odeljenje u saopštenju navodi da, uprkos svim argumentima, Vesić preti da dovede u pitanje kulturno istorijsku autentičnost Beogradske tvrđave.

- Takvo njegovo reagovanje na sudove i upozorenja stručnjaka čije argumente on kvalifikuje kao "histeriju" nalaže nam da se najodlučnije usprotivimo prepuštanju sudbine istorijskih i kulturnih spomenika i identiteta naših gradova ljudima čije su ambicije i moć u očiglednoj nesrazmeri sa njihovim obrazovanjem - navedeno je takođe u saopštenju na koje je Vesić odgovorio.