BEOGRADSKI taksisti i u utorak su kao prethodnog dana, blokirali grad od 13.00 do 15.30 i onemogućili normalno funkcionisanje javnog prevoza, institucija, kretanje građana. A tako će biti cele nedelje, jer više od 2.000 taksi preduzetnika ne odustaje od svojih zahteva - da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne primenjuje selektivno i da se nelegalni prevoznici kažnjavaju.


U kolonama, taksisti Saveza auto-taksi udruženja Srbije "Satus", Ugovorne privredne taksi komore i sindikata "Nezavisnost", ka Nemanjinoj i Kneza Miloša, krenuli su sa četiri tačke u gradu, odnosno iz Požeške, Omladinskih brigada, od Hale "Pionir" i sa parkinga na Obrenovačkom putu. Haos je nastao kada su od 14 sati do 16 sati napravili "krst" u Nemanjinoj i Kneza Miloša.

Trolejbuski i tramvajski saobraćaj je stao, negde je bio preusmeren, a besni Beograđani su bili primorani da pešače kako bi izbegli blokadu.


- Svakog dana nas je sve više na ulicama i ostaćemo tu sve do sprovođenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Nema više pregovora sa bilo kime. Gasite aplikacije koje ne rade u skladu sa zakonom - poručio je vlastima juče Aleksandar Bjelić, predsednik "Sitaba". Govoreći na razglasu ispred Vlade, još jednom je ponovio stav da primenu postojećeg Zakona koče ministar lokalne samouprave Branko Ružić i ministar energetike Aleksandar Antić.

Oglasio se ministar Ružić rekavši da se nada da će se uskoro naći rešenje koje će otkloniti blokade ulica i zadovoljiti sve zainteresovane strane.

PROČITAJTE JOŠ: ZAVRŠEN PROTEST TAKSISTA U BEOGRADU; Bijelić: Biće nas još više na ulicama (FOTO+VIDEO)


- Nadležnost kontrole taksi prevoza putnika definisana je u Zakonu, koji je u nadležnosti Ministarstva saobraćaja, i za čiji nadzor je odgovoran njihov republički inspektor. Primena ovih poslova poverena je jedinicama lokalne samouprave, bilo da je reč o gradu Beogradu ili nekoj opštini u Srbiji, u okviru kojih su predviđena i ovlašćenja za postupanje Komunalne milicije - rekao je Ružić.


U saopštenju medijima navedeno je i da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u dopisu upućenom u februaru Ministarstvu saobraćaja, ukazalo da "udruženja, u skladu sa Zakonom o udruženjima, mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost kojom se stiče dobit, kao i da se delatnost upisuje u odgovarajući registar, a sve to u skladu sa propisima koji tu oblast uređuju".

- Upravna inspekcija, koja radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ne vrši nadzor nad primenom tih posebnih propisa, odnosno u konkretnom slučaju, nad kontrolom rada udruženja u oblasti taksi prevoza putnika - piše u saopštenju.


Taksisti ispred Vlade Srbije; Foto P. Milošević


Povodom protesta taksista oglasio se i pomoćnik ministarke saobraćaja Saša Stojanović, koji je istakao da kompanija SarGo u Srbiji radi nezakonito, ali da su taksisti, koji protestuju na ulicama, pribegli ekstremnom obliku i da blokada Beograda nije rešenje.


Taksisti će sve do petka nastaviti da blokiraju grad od 13 do 15 sati, vozeći se sa četiri tačke širom grada do Vlade.

Od sledeće nedelje, prema najavama, zaustavljaće saobraćaj i u špicevima.


ZAUSTAVITE TAKSI KARTEL


- Poručujemo nadležnima - zaustavite kartel, da ne bi on zaustavio Srbiju. Uvereni smo da će, kada počnu da rade, imati pune ruke posla - i poreska policija zbog duga od 2,9 milijarde i tužilaštvo zbog pretnji, ali i kriminalistička policija zbog različitih kriminogenih radnji - kazao je direktor kompanije CarGo Vuk Guberinić.


KONTROLA


- ZAKON o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prošao je sve instance, a u praksi imamo nepoštovanje tog zakona, drsko ponašanje jednog udruženja - rekao je zamenik ministarke saobraćaja Saša Stojanović. - Za sprovođenje Zakona nadležni su Grad, policija i komunalna policija, kojoj smo dali dodatna ovlašćenja, znajući da grad nema dovoljno inspektora koji mogu da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza.