OD 2022. godine naplaćivaće se usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada. Istovremeno, za isti iznos biće smanjenja cena grejanja, tako da Beograđanima iznos na računu neće biti ni za dinar viši. Odluka je doneta u skladu sa obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča.

- Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011. do 2020. godine, koji je usvojila Skupština grada Beograda 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pročitajte još - Pojačana kontrola: Kazne za nepropisno odlaganje smeća – 25.000 dinara

Cena nove usluge, tretmana i odlaganja komunalnog otpada, za 314.000 domaćinstava koja imaju centralno grejanje, iznosiće 5,38 dinara po metru kvadratnom. Ovim domaćinstvima cena grejanja biće smanjena za 3,58 dinara po kvadratu, dok će cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada, koju sada plaćaju sva domaćinstva, biti umanjena za 1,8 dinara.

- Grad Beograd će od 2022. godine biti u prilici da smanji cenu grejanja, jer će do tada biti završen toplodalekovod Obrenovac - Beograd, kojim će se topla voda iz Termoelektrane "Nikola Tesla" transportovati do Toplane na Novom Beoradu i koristiti za grejanje - objasnio je Vesić.

Pročitajte još - Građevinski otpad odvoze u Vinču, Grad za dva dana zaradio milion dinara

RADOVI NA DEPONIJI "VINČA"

OD utorka, 30. septembra počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada "Vinča", koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena. Istovremeno, gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine.