ULICA Stanoja Glavaša na Paliluli zamalo u sredu da ostane bez čak 40 stanara i to odjednom! Izvršitelji nisu zakucali na vrata jedne porodice, već su dobili zadatak da isele celu zgradu na broju 14, sa 14 stanova. Kako kažu stanari, reč je o protivpravnoj uknjižbi u katastar i krađi državne imovine, iako su protiv preduzeća "Hidrotehnika-Beogradgradnja" izgubili spor na Apelacionom sudu.

Kako kaže predstavnik stanara Dejan Simić, imaju sve dokaze da je problem nastao jer je zgrada u kojoj žive uknjižena na prevaru. Sve komšije nekada su bili radnici firme "Hidrotehnika-Beogradgradnja". Raspodelom imovine zgrada je data na korišćenje ćerki firmi "Hidrotehnika-Hidroenergetika", ali nije mogla da bude uknjižena u katastru nepokretnosti jer je Građevinska direkcija dala novac da se objekat rekonstruiše i privede nameni, odnosno sruši.

Pročitajte još - Izbacuju porodicu sa šestoro dece?!

- Pre tri godine otpočeli smo spor sa "Hidrotehnikom-Beogradgradnjom" - priča nam Dejan. - Pozvali smo se na Zakon o održaju, koji je na snagu stupio 2016. godine, i koji podrazumeva da posle 20 godina života u državnoj imovini, ona prelazi u naše ruke. Spor smo izgubili na apelaciji pre četiri meseca i doneta je presuda da se iselimo.

Od tog trenutka, kako priča Dejan, stanari su se organizovali i počeli da kucaju na vrata vapeći za pomoć. Juče su bili u kabinetu predsednika Opštine Palilula Aleksandra Jovičića, koji je voljan da im nekako izađe u susret.

- Za početak, dat je nalog da iz policijske stanice do daljeg ne izlaze na teren po zahtevu izvršitelja. Kada će oni ponovo doći da nas sele, ne znamo - kaže Dejan.

U međuvremenu, predstavnici stanara podnosili su krivične prijave protiv odgovornih osoba u katastru, zato što su dozvolili da se pravo korišćenja zgrade u Ulici Stanoja Glavaša 14 da preduzeću "Hidrotehnika-Beogradgradnja". Ni na jednu krivičnu prijavu nisu dobili odgovor.

STARIJE KOMŠIJE

IZVRŠITELjKA je došla u sredu sa saradnicima na zadatu adresu, ali većina stanara u tom trenutku nije bila kod kuće. Prema rečima Dejana Simića, među komšijama su uglavnom stariji ljudi, ali i teško bolesni, koji ne bi imali gde da odu ukoliko im oduzmu krov nad glavom.