ADAPTACIJOM dela prostora u školama, u narednom periodu biće obezbeđeno oko 1.200 mesta za predškolce, od kojih najviše u Zemunu, čime će se rasteretiti kapaciteti obdaništa za prijem novih mališana. Već danas biće otvoren vrtić u OŠ "Jovan Cvijić" na Paliluli, koji će pohađati oko 100 šestogodišnjaka. Za sređivanje je izdvojeno oko osam miliona dinara, a preuređenje učionica počeće u još pet škola.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, pre dve godine otvoreni su vrtići u školama "1.300 kaplara" na Zvezdari i "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu. On ističe da je cilj - Beograd bez liste čekanja za upis u obdanište, kako bi se obezbedila mesta za sve mališane čiji roditelji žele da oni pohađaju vrtić.

- Na dobrom smo putu da to i ostvarimo - kaže Gak. - U narednom periodu, u planu je sređivanje dela prostora u dve osnovne škole u Zemunu. U OŠ "Sutjeska" će biti 185 mesta, a u OŠ "Radivoj Popović" 250 mesta. I u Novom Begradu će, takođe, dve škole primiti predškolce. Tako će u OŠ "Đuro Strugar" "krenuti" 200 mališana, a u OŠ "Ratko Mitrović" 150 budućih prvaka. Dodatnih 110 mesta dobiće se adaptacijom učionica u OŠ "Vladimir Rolović" u Rakovici.


PROČITAJTE JOŠ:
Liste za vrtiće kraće za čak 500 mesta

Naš sagovornik ističe da je skoro 60 odsto pristiglih zahteva za upis u obdanište primilo pet najvećih predškolskih ustanova - Novi Beograd, Čukarica, Voždovac, Zemun i Zvezdara, tako da je najveće interesovanje roditelja za upis dece u neku od njih.

Gak je najavio i skoro otvaranje obdaništa "Lazar" u Altini, koje može da primi oko 200 mališana i u čiju izgradnju je uloženo oko 90 miliona dinara. Završeni su objekti u Boljevcima i Sopotu, a počeće i izgradnja dva montažna vrtića u Ulici Miloja Zakića na Čukarici i na Bežanijskoj kosi, od osam, koliko je planirano za ovu godinu.

ULAGANjA

OD početka godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je uložio oko 350 miliona dinara u adaptaciju i sanaciju objekata vrtića, tekuće popravke i održavanje, nabavku opreme i sredstava za rad.

Osim broja mesta, naglašava Gak, podjednako su važni i uslovi u kojima deca borave, ali i uslovi u kojima rade vaspitači, koji se bave jednim od najodgovornijih poslova u gradu.