MAŠINE, majstori, prašina od nedelje 1. septembra odseliće se iz centra, a Beograđani će moći da kroče na rekonstruisani Trg republike. Osim ovog finiširanja radova, na koje se čekalo godinu dana, kako u razgovoru za "Novosti" objašnjava zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u okviru umivanja lica prestonice biće završen veći deo Karađorđeve ulice, tako da će saobraćaj moći da se obavlja nesmetano. Takođe, od nedelje će, sa završetkom Topličinog venca, biti zaokružena pešačka zona, a biće prohodne i tri raskrsnice, sa Starinom Novakom, Takovskom i Bulevarom despota Stefana.

TRG REPUBLIKE

Poslednje pripreme za puštanje u funkciju centralnog gradskog trga privode se kraju. Javna rasveta je isprobana, a danas će biti proba trolejbusa.

- Posle 150 godina Trg republike napokon će dobiti pravu fizionomiju - kaže Vesić. - Biće zona usporenog saobraćaja, zbog čega smo i stavili granitne kocke. Trg će biti opremljen potapajućim stubićima sa kamerama, imaće pametne klupe, besplatni vaj-faj. Moram da naglasim da plato ima 19 stabala više u odnosu na ranije. Nakon otvaranja, pristupiće se i restauraciji, odnosno umivanju Spomenika knezu Mihailu, ali to će biti detaljno čišćenje i zaštita spomenika, bez većih radova.

PROČITAJTE JOŠ - Istorijska odluka: Beograd će pre Njujorka da zabrani plastične kese

KARAĐORĐEVA ULICA

Istog dana za vozače biće prohodna i Karađorđeva ulica, za koju, kako Vesić navodi, nije urađena obična rekonstrukcija već i humanizacija ovog dela grada. Ipak, kao što je i ranije bilo najavljeno, ovaj potez je delimično završen, a radovi na trotoaru i Savskom keju biće izvođeni u narednom periodu.


- Ovo nije bila samo rekonstrukcija ulice koja podrazumeva zamenu instalacija i asfaltiranje - objašnjava zamenik gradonačelnika. - Imali smo ulicu čiji su trotoari bili samo dva metra od ulaza u zgradu. Sada ćemo imati trotoare široke od 10 do 12 metara, prave male pjacete. Da stanari mogu svoju decu da puste bezbedno, a ne da razmišljaju o tome da li će naići neki kamion. Uradili smo sve fasade, pa će sada ovaj deo grada, sa kojim se većina stranaca prvi put susretne, konačno biti umiven.

Trg republike


KRALjICE MARIJE, 27. MARTA, DžORDžA VAŠINGTONA

Kada je reč o radovima u ulicama Kraljice Marije, 27. marta i Džordža Vašingtona, deo mašina će i posle 1. septembra ostati na pojedinim potezima, a sugrađani će moći da bez zastoja prolaze od Starine Novaka do Stanoja Glavaša i tri pomenute raskrsnice.

- Do sredine septembra treba da završimo deonicu od Stanoja Glavaša do Takovske - uverava Vesić. - Ono što je bio problem za potez od Ruzveltove do Starine Novaka jesu cevi koje nisu bile povezane, pa je to usporilo radove. Očekuje se da taj potez bude gotov do početka oktobra, a Dušanova i Džordža Vašingtona do kraja godine.

Park na Topličinom vencu


TOPLIČIN VENAC

Zaokruživanje celine pešačke zone biće postignuto završetkom radova na Topličinom vencu, ističe Vesić, na kom će 31. avgusta biti izveden dečji koncert. Dugo najavljivani potapajući stubići, koji će regulisati ulazak vozila u zonu za pešake, biće postavljeni na 17 mesta. Stanari ovog dela grada mogu da broj tablica prijave Sekretarijatu za saobraćaj, kako bi bili evidentirani i mogli da automobilima dođu do svojih zgrada.

- Topličin venac, od Čubrine ulice, prema hotelu "Palas", Park vojvode Vuka, sve će to biti završeno - ističe Vesić. - Kada je reč o potapajućim stubićima, postoje kamere koje snimaju tablicu. Moći će da ulaze samo vozila do 3,5 tona, a jedini izuzetak su vatrogasna. Ipak, sledeće godine, Grad će vatrogascima pokloniti vozilo do 3,5 tona baš namenjeno za pešačku zonu. "Vrabac servis", koji startuje 31. avgusta, biće besplatan, a od četiri vozila jedno će biti prilagođeno osobama sa invaliditetom.

ĐUMRUKANA - SCENA ZA FOLKLOR ZAVRŠAVA se i plan detaljne regulacije za Đumrukanu, gde je nekada bilo pozorište. Ipak, ono će biti pretvoreno u scenu za folklorne predstave, gde će ansambli iz cele Srbije moći da nastupaju. - Do sada stranci nisu imali gde da vide srpski folklor u stalnoj postavci. Ovo će biti prilika - objašnjava Vesić.

DEO GRADILIŠTA SE ZATVARA, NOVA SE OTVARAJU OD 1. SEPTEMBRA

Deo najkrupnijih gradilišta se zatvara, naglašava Vesić, a otvaraju se gradilišta na Bulevaru patrijarha Pavla, kao i na Savskom trgu:

- Počećemo da radimo dve trake od Košutnjaka do Pere Velimirovića, a kada se završe te dve, saobraćaj će se prebaciti na njih, a druge dve će se raditi. Tako da neće biti obustavljanja saobraćaja. Radimo na projektovanju od Košutnjaka do Mosta na Adi, u pregovorima smo sa "Železnicom" da preuzmemo njihov koridor koji se više ne koristi, pa ćemo imati vezu od Košutnjaka do Mosta na Adi. Konačno će sugrađani moći od Mosta na Adi da siđu i stignu do Vidikovca, a do sada je taj bulevar bio veoma zagušen.

Spomenik Stefanu Nemanji, koji će krasiti Savski trg, biće namontiran na jesen, ali otkrivanje će biti upriličeno na Sretenje.

- Oko 1. septembra će početi da se radi Savski trg - rekao je Vesić.

- Prvo će se raditi saobraćajnice po obodu. U planu je i rekonstrukcija fasada Stare železničke stanice. Spomenik će biti postavljen tokom jeseni, stići će u septembru, a tek na Sretenje će biti otkriven.

Do novembra će biti završen tender za izgradnju novog Savskog mosta, a stari će biti izmešten na proleće.

KOSANČIĆ - ZONA BEZ VOZILA I KOSANČIĆEV venac uskoro bi mogao da bude samo za pešake, a slika parkiranih vozila na sve strane postaće prošlost. Prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, dok se ne završi garaža u Fruškogorskoj ulici, samo stanari će moći da se parkiraju na Kosančiću. Kada dobiju tu mogućnost, ova zona će biti bez automobila.

- Neće se odmah izmeštati, već će se novi projektovati tako da se smanji trajanje izmeštanja, pa će se raditi iz delova - rekao je Vesić. - Tako da neće biti dug vremenski period da prostor bude potpuno bez mosta. Građani do septembra glasaju da li će da stari Savski most ode u park Ušće ili da postane biciklistički most od Novog Beograda do Ade Ciganlije.PRVO ISTRAŽIVANjA, PA DOZVOLA ZA GONDOLU

GRAD nije odustao od gradnje gondole na Kalemegdanu, tvrdi Vesić i navodi da će tek posle detaljnih arheoloških istraživanja biti izdata građevinska dozvola:

- Treba uskoro da počnu arheološka istraživanja, pošto se pričalo da se svašta nalazi ispod. Napominjem da se gondola neće nalaziti u okviru tvrđave, već u parku Kalemegdan. Grad je prvi put dao novac Arheološkom institutu za istraživanje.