PLATO ispred Filozofskog fakulteta čekaće obnovu bar još godinu dana. Iako se prostor između Knez Mihailove ulice i Studentskog trga nalazi u katastrofalnom stanju, tek kada počne rekonstrukcija Vasine ulice, na red će doći i skver ispred ove akademske ustanove.

Kako je za naš list rekao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, obim i dinamika radova zavisiće od arheoloških iskopina koje tu budu pronađene.

- Ideja je da u okviru rekonstrukcije Vasine ulice, sredimo i plato ispred Filozofskog fakulteta - kaže, za "Novosti", Stojčić. - Tome prethodi arheološko istraživanje, posle čega ćemo videti da li tu ispod može da bude javna garaža ili će ipak biti izgrađena na Trgu republike. Planirano je da sanacija Vasine bude u toku sledeće godine, ali arheološke iskopine na mestu gde se nalazila glavna ulica u Singidunumu diktiraće sve buduće radove u tom delu grada.

Bez obzira na to što se nalazi u strogom centru grada, ovaj plato je godinama zapušten. Napukle i klizave kocke već godinama predstavljaju pravu muku za studente koji ovde svakodnevno provode vreme, ali zapinju i ostali sugrađani koji se ovuda upute ka Studentskom trgu.

Pročitajte još: Plato tek kad i pešačka zona

U nekoliko navrata "Novosti" su pisale kako se dugo nije znalo ko je uopšte nadležan za uređenje ove studentske oaze. Rekonstrukcija je pomerana iz godine u godinu, a studenti i ostali sugrađani će bar do sledećeg leta morati da izbegavaju napukle kocke i da paze gde gaze.

CENTAR SINGIDUNUMA

PROSTOR koji zauzima Vasina ulica je veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, i postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

- Zbog toga je pokrenuto arheološko istraživanje. Ukoliko se pronađu ostaci, svakako će to biti nešto što bismo mogli da pokažemo čitavom svetu. To bi moglo da promeni plan o izgradnji javne garaže i ukoliko se to dogodi, garaža će biti pomerena na Trg republike - objašnjava Stojčić.