U OKVIRU akcije uvođenja komunalnog reda, srušena su dva lokala u Višegradskoj, a ispod kocaka u Knez Mihailovoj otkrivene su nelegalne električne instalacije. Kako je na fejsbuk-stranici obelodanio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bespravni lokali kod Urgentnog centra uklonjeni su na zahtev građana.

- Oni su desetinama godina uzurpirali javne trotoare i predstavljali ruglo - napisao je Vesić. - Nastavljamo da uvodimo red.


PROČITAJTE JOŠ: O linijskom parku uz obalu pitaju se građani

U Višegradskoj ulici srušena su dva lokala, koji su godinama bili tu pozicionirani. Reč je o ćevabdžinici i prodavnici mešovite robe. Kako nam je rekao suvlasnik radnje Vlastimir Ćirić, on i sin su trgovali na tom mestu čak četiri decenije i imali su, tvrdi, sve dozvole.

- Dobili smo rešenje za rušenje pre mesec dana. Pisao sam molbu da nam produže rok, ali su nas odbili. Iz Grada su došli pre nekoliko dana i rekli ili da sam srušim lokal, ili da njima platim 800.000 dinara da to završe umesto mene. Šta ću, morali smo sami - kaže nam Ćirić.

Prema rečima našeg sagovornika, koji je u sredu robom punio novi lokal u Višegradskoj, koji je uzeo pod kiriju, legalno je trgovao sve ove decenije. Međutim, ne misli da bi išta postigao ako bi pisao žalbe na odluku Grada.


Pojedini vlasnici lokala raskopavali su ulicu i postavljali kablove

U međuvremenu, u sredu je završena i prva faza zajedničke akcije Grada Beograda i Elektrodistribucije, u okviru koje su uklanjani nelegalni kablovi za struju i divlji priključci za frižidere za prodaju sladoleda i za letnje bašte. Kako je objavio na društvenim mrežama Goran Vesić, pojedini vlasnici lokala raskopavali su noću glavni gradski korzo i ispod kocki postavljali nelegalne kablove za struju.

- I posle se pitamo zašto kocke u Knez Mihailovoj nisu bile stabilne! Zamislite taj bezobrazluk! Da nekome padne na pamet da raskopa Knez Mihailovu ulicu da bi nelegalno postavio kablove - nije krio zaprepašćenje drugi čovek grada.

Oko 500 metara kablova uklonjeno je tokom dana sa četiri lokacije. Kako je otkrio Vesić, instalacije su vodile do dve kućice za kokice, četiri frižidera za sladoled i dve bašte.


PROČITAJTE JOŠ: Na Vidikovcu lopov ženi otrgao lančić sa vrata

KRIVIČNE PRIJAVE

POSLEDNjA tri dana uklanjani su nelegalni priključci sa stubova javne rasvete. Skinuto je više od pet kilometara nelegalnih kablova, koje je postavilo 51 pravno lice, koje je kralo struju. Protiv svih vlasnika biće podnete krivične prijave za krađu struje i tužba za naknadu štete od Grada Beograda za nelegalno raskopavanje ulice.