OPŠTINA Stari grad pre dva dana zaključila je ugovor o angažovanju 52 radnika za obavljanje nesistematizovanih poslova, vredan 50 miliona dinara. Zbog ove nabavke, član predsedništva SNS Luka Petrović optužio je predsednika ove opštine Marka Bastaća da na taj način "izvlači novac iz opštinskog budžeta za svoju političku stranku". Prvi čovek Starog grada na ove optužbe odgovara kontraoptužbama.

Ovaj ugovor sklopljen je sa firmom "Kodeks trejd", za koju Petrović navodi da samo formalno angažuje radnike u Opštini za dodatne poslove.


PROČITAJTE JOŠ: Uz ulaznicu za bazen plaćaju izležavanje

- U stvari, Bastać na taj način opštinskim parama plaća svoje odbornike, službenike Đilasove stranke, u koju je nedavno prešao, huligane koji uništavaju grad i zaustavljaju radove - rekao je Petrović. - Pozivam nadležne organe da istraže poslovanje Gradske opštine Stari grad i firme "Kodeks trejd" jer ne postoji primer u Srbiji, a verovatno ni u Evropi, da jedan predsednik opštine 20 odsto para iz budžeta izvuče preko privatne firme i potroši za svoju stranku.

Prema Petrovićevim navodima, Bastać je tokom ove godine na ime drugih ugovora već ovoj firmi prebacio 42 miliona dinara, što znači da će, prema njegovim tvrdnjama, tokom ove godine dobiti ukupno 92 miliona dinara.

Odgovarajući na ove optužbe, Bastać navodi da su "članovi SNS navikli da izvlače pare iz javnih nabavki, pa im se priviđa da svi to rade" i "lopovu je svako lopov".

Na pitanje zbog čega su Opštini neophodni novi radnici, Bastać odgovara:

- Voleo bih da istražite koliko su druge opštine, uprkos zabrani zapošljavanja, zaposlile radnika. - Naravno da su nam potrebni radnici navedenih profila, jer godinama ljudi odlaze u penzije, a nikog novog nismo uspeli da zaposlimo.

PROFILI

KAKO se navodi u javnoj nabavci, Opštini su neophodni radnici za kontakt-centar, portiri za knjigovodstvene usluge, kao i radnici za fizičke poslove. Ugovor je potpisan na godinu dana, s tim da će se radnici upošljavati shodno potrebama rada.


PROČITAJTE JOŠ: Stručne škole: Deca neće u majstore

VESIĆ: MORAĆE DA PLATE SVE DUGOVE

Sve dugove opštinskog preduzeća SC "Milan Gale Muškatirović" koji nisu plaćeni moraće da izmiri osnivač - Opština Stari Grad. Moraće da plate i "Toplanama", "Vodovodu" i EPS. Ako oni ne budu hteli da plate, biće im umanjeni transferi Grada za dug - objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom fejsbuk-nalogu.

On je dodao da Opština Stari Grad ima budžet od 468 miliona dinara, a samo firmi "Kodeks" dali su ove godine 92 miliona, odnosno petinu opštinskog budžeta, a godinama nisu plaćali ni struju, ni vodu, ni grejanje.