REKONSTRUKCIJA spomenika "Pobednik" biće poverena Privrednom društvu za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata "Koto" d.o.o. i Zoranu Kuzmanoviću, odnosno PR umetničkoj radionici "Kuzman" iz Smedereva, otkriva za "Novosti" Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Sa izvođačima radova, koji su izabrani na javnom tenderu, u ponedeljak je potpisan ugovor.

Kako bi počelo sređivanje jednog od simbola prestonice, koji je u veoma lošem stanju, potrebna je dozvola Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture. Novac je već obezbeđen i Grad je za te namene izdvojio oko 26 miliona dinara. Ako sve bude teklo po planu, radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini avgusta. Rok za završetak je šest meseci, tako da bi čuvena skulptura Ivana Meštrovića na proleće trebalo konačno da zablista u punom sjaju.

PROČITAJTE JOŠ - "Pobednik" čeka majstora

Koliko je situacija kritična i da je krajnje vreme da se nešto preduzme, govore fotografije koje se prvi put pojavljuju u medijima. Pošto su nastale pre šest meseci, situacija je sada sasvim sigurno još gora.

- Ovo je bukvalno poslednji trenutak da se krene u rekonstrukciju - naglašava Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. - Na fotografijama se jasno vidi kako je pukao postament, čime je ugrožena stabilnost spomenika. U izveštaju ekspertskog tima Građevinskog fakulteta je navedeno da je spomenik nagnut 30 centimentara i da taj proces traje.

Vesić ističe da su stručnjaci utvrdili da na skulpturi ima više oštećenja u vidu rupa, verovatno od metaka ili gelera. Na samoj plinti i stopalima ima velikih izvitoperenosti i pukotina, varovi su popustili, pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postamenta je korodirala i u veoma je lošem stanju. Za više od devet decenija, otkako je spomenik postavljen 1928. godine, rađeno je samo čišćenje od grafita i zaprljanosti, kao i popunjavanje pukotina i spojnica kamene obloge.

PROČITAJTE JOŠ - "Pobednika" odnose na popravku

ZAMENA BLOKOVA ISPOD NOGU

OŠTEĆENjA bronzane skulpture, njene veze sa plintom i kamenim postamentom su utvrđena još 1989. godine, ali je sanacija bila svedena na čišćenje, zapunjavanje pukotina i zaštitu. Eksperti smatraju da prava sanacija ovog dela spomenika zahteva zamenu kamenih blokova ispod nogu "Pobednika", demontažu bronzane skulpture i obnavljanje veza između postamenta i skulpture.