SEKRETARIJAT za saobraćaj raspisao je javnu nabavku za izradu studije koja će se zasnivati na bezbednosti saobraćaja na kružnim tokovima. Nakon završene studije, a u skladu sa rezultatima analize, biće predložena saobraćajna rešenja za unapređenje funkcionisanja postojećih kružnih raskrsnica.

Predmet analize su kružni tokovi na Slaviji, Autokomandi, Bogosloviji, u Omladinskih brigada i Karađorđevoj. Zatim, raskrsnice u Nehruovoj ulici kod TC "Piramida", Vojvođanska ulica u naselju Dr Ivan Ribar i raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Ulice Neznanog junaka.

Pročitajte još - Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta: Ovo su pravila u kružnom toku Slavija

- Potrebno je sprovesti analizu raskrsnice na uličnoj mreži, odnosno širinu kružnog ostrva, broj traka i širinu prilaznih i izlaznih pravaca - navodi se u pojašnjenju. - Predmet studije je i broj i širina polja za usmeravanje, strelice za prestrojavanje ispred ulaza kao i vertikalna signalizacija.

U konkursnoj dokumentaciji navodi se i da je potrebno istaći vrstu kružnih raskrsnica, i uraditi uporednu analizu prednosti i nedostataka. Takođe, biće urađena i anketa koja će obuhvatati 100 vozača u zoni svake od raskrsnica koje su predmet studija, a sve u cilju sticanja realnog uvida o stavovima osoba za volanom o kružnim prelazima.

NEKAD I SAD

ZA kružne tokove na Slaviji i Autokomandi neophodno je uraditi analizu kako se saobraćaj odvijao pre i nakon sprovedene rekonstrukcije, istaći prednosti i nedostatke novog stanja, kao i predloge za unapređenje.