Potpisivanje Izjave o namerama o projektu Beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i Grada Beograda od interesa je za celu Srbiju i taj dokument još jedan je pokazatelj prijateljskih odnosa Srbije i Francuske i rezultat aktivne medunarodne politike koju vodi predsednik Srbije, ocenio je danas gradonačlenik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ambasador Francuske Frederik Mondoloni, potpisali su danas Izjavu o namerama o projektu Beogradskog metroa izmedu Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda.

Imajući u vidu strateški značaj projekta beogradskog metroa za Srbiju, potpisnici su izrazili želju da nastave zajednicke aktivnosti na finansijskom i tehnickom planu.

"Projekat beogradskog metroa je od interesa za celu Srbiju, o cemu svedoci i to što je Vlada Republike Srbije stala iza njega. Značaj ovog strateškog projekta prepoznaju i naši francuski partneri, koji su zainteresovani da daju svoj doprinos. Danas smo potpisali dokument kojim nastavljamo zajednicke aktivnosti, što je od velikog znacaja za obe strane", rekao je Radojičić.

Pročitajte još - PRATITE UŽIVO - Makron i Vučić položili vence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, dočekani aplauzom (FOTO+VIDEO)


On je naveo da je taj dokument još jedan pokazatelj prijateljskih odnosa Srbije i Francuske, kao i rezultat aktivne medunarodne politike koju vodi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u interesu oba naroda.

Vlade Francuske i Srbije, potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji 8. aprila 2011. godine u Parizu.

Takođe, potpisane su i izjave o namerama o projektu beogradskog metroa izmedu Vlade Francuske, Vlade Srbije i Grada Beograda, 18. novembra 2011. godine, 6. novembra 2014. godine i 22. decembra 2017.

Radojičić je podsetio da je danas potpisano ukupno 22 sporazuma, od kojih se mnogi tiču Beograđana.

Potpisani su Sporazum Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu „Francuske škole“ u Beogradu, Ugovor o otkupu toplotne energije izmedu kompanije „Beo cista energija“ i JKP „Beogradske elektrane“, Memorandum o razumevanju izmedu JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i komkpanije „Veolia“, kao i Sporazum o saradnji izmedu kompanije „Šnajder elektrik“ i Elektrotehnickog fakulteta Univerziteta u Beogradu.