PREDSTAVNICI građana sa Čukarice i Rakovice sastali su se u sredu sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, povodom seče stabala u Košutnjaku radi izgradnje multifunkcionalne sportske dvorane i stene za penjanje. Dok zabrinuti sugrađani zahtevaju da se ona obustavi, jer se tako ruži deo beogradske šume, dotle iz Ministarstva tvrde da se sve sprovodi po zakonu i da ne postoji način da se radovi stopiraju.

Sa građanima je razgovarala državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović. Ona ih je informisala o kompletnom postupku izdavanja građevinske dozvole za objekat u Košutnjaku, kao i o svim aktima koje je Ministarstvo izdalo.

- Sporna lokacija ne nalazi se unutar zaštićenog područja i nije u prostornom obuhvatu ekološke mreže - kazala je sekretarka. - Dozvola je izdata 20. juna, kojom je omogućena dogradnja i rekonstrukcija Uprave i medicine sporta u okviru Centra Košutnjak, a spratnost budućeg objekta je podrum, prizemlje plus dva sprata, bruto građevinske površine 3.273 kvadrata, uz obezbeđenje 33 parking mesta.

Pročitajte još - Grade dvoranu, seku Košutnjak

Prema rečima jednog od "čuvara" Košutnjaka Dejana Jovanovića, ova situacija oslikava nesklad želja građana i državnih institucija, koji bi trebalo da osluškuju narod. Referendum bi mogao da spase celu stvar, i on je, kako kaže, sve izvesniji.

- Mi se ne protivimo razvoju sporta i izgradnji dvorane, ali ne želimo to u Košutnjaku, pogotovo ne u njegovom najlepšem delu - ističe Jovanović. - Postoje druge parcele u gradu koje bi bile pogodne za takvu investiciju. Košutnjak je problem Beograda, a ne samo Čukarice i Rakovice. Našu inicijativu podržavaju građani drugih opština, i ako uradimo sve kako treba, uspećemo da ga spasemo!

Predstavnici građana u Ministarstvu, Foto: Tanjug

Još jedan protest za očuvanje šume zakazan je za nedelju u 18 sati, u Košutnjaku. Očekuje se veliki broj ljudi iz svih delova prestonice, koji su se uzbunili posle seče stabala. Ona je sredinom prošlog meseca započeta zbog izgradnje sportske dvorane čiji je investitor Zavod za sport Srbije, za šta je Vlada izdvojila 12 miliona evra.


PERFORMANS

ŠEF odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović pružio je podršku pobuni protiv seče stabala u Košutnjaku.

Predstavnici SzS u sredu su ispod Kalemegdanske pasarele napravili performans i postavili improvizovani pešački prelaz od papira, želeći da pokažu da bi izgradnja obične zebre bila mnogo jeftinija od pasarele.