POSLE 40 godina, biće nastavljena gradnja Tehničko-putničke stanice Zemun, koja je važan deo beogradskog železničkog čvora. Radovi bi trebalo da počnu između 15. i 25. jula.

Ovo je najavio direktor "Srbijavoza" Jugoslav Jović, ističući da je tehničko-putnička stanica Zemun namenjena održavanju putničkih vozova, kao i da je njen manji deo izgrađen još krajem sedamdesetih godina, pušten u upotrebu početkom osamdesetih godina i od tada ništa nije urađeno.

Prema njegovim rečima, posle realizovanog tendera, početkom juna potpisan je ugovor za izvođenje radova sa konzorcijumom firmi "Energoprojekt niskogradnja - Energoprojekt oprema" i Colas Rail S.A.S. iz Francuske, vredan 50,9 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ:
Rođeno 4.000 manje nego što je umrlo

- Očekujemo da radovi počnu između 15. i 25. jula - rekao je Jović. - Stari objekat biće rekonstruisan, a izgradiće se i potpuno novi, moderan deo na ukupno 35 hektara površine, na zemljištu između stanica Zemun i Zemun Polje, koji će doneti savremeno upravljanje i održavanje vozova, kao i velike uštede u vremenu i novcu.

Reč je o zajmu Evropske banke za obnovu i razvoj, a rok za završetak radova je 27 meseci. Inače, u zemunskoj tehničko-putničkoj stanici održavaće se putnička kola, lokomotive i elektromotorne garniture.