KOMUNALNI otpad u narednim zimama mogao bi da počne da greje Beograđane. Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove uradio je plan detaljne regulacije za izgradnju toplovodne mreže od sanitarne deponije u Vinči do toplana "Konjarnik" i "Zvezdara", koji je izglasan na nedavno održanoj sednici gradske skupštine. Toplotna energija biće korišćena za sistem daljinskog grejanja u sistemu "Beogradskih elektrana", dok će električna energija biti sprovedena u postojeći elektrodistributivni sistem.

- Korišćenjem komunalnog otpada, jednog od najvećih energetskih potencijala obnovljivih izvora energije na teritoriji prestonice, postiglo bi se pouzdano i ekonomično grejanje - navodi se u obrazloženju. - Ali i zamena uvoznih goriva domaćim, kao i smanjenje stepena zagađivanja životne sredine.

Pročitajte još - Prerada otpada u Vinči od sledećeg proleća

Planirano je da se prvi krak toplovoda kreće od sanitarne deponije duž Smederevskog puta, do naselja Mali Mokri Lug na Konjarniku. Drugi će se kretati od deponije kroz zelene površine do toplane u Mirijevu. Dok će krajnja mreža vezivati naselja Mali Mokri Lug i Mirijevo.

- Trasa od deponije do toplane "Konjarnik" planirana je duž ulica Smederevski put i Bulevar kralja Aleksandra - navodi se u planu. - Kroz naselje Mali Mokri Lug kretaće se ulicama 20. oktobra, Pavla Vasića, Hazardskom, Prvomajskom, Živka Davidovića, Rebeke Vest i Mirka Sandića sve do toplane.

Toplovod od sanitarne deponije do naselja Mirijevo prostiraće se kroz zelene i poljoprivredne površine, a kroz naselje do toplane ulicama Mihaila Bulgakova i Rableovom. Deo koji će povezati mirijevsku mrežu i naselje Mali Mokri Lug, planiran je od Rableove duž Matice srpske, a zatim se jedan krak račva ulicama Mirijevska i Živka Davidovića do Hazardske ulice, a drugi duž Pirandelove ulice do Smederevskog puta. Ukupna površina po Planu iznosi oko 21 hektar.

Pročitajte još - Cela deponija u Vinči pod kamerama

SPALIONICA STOPIRANA

VLADA Srbije u januaru poništila je rešenje Ministarstva životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice u Vinči. Administrativna komisija je rešenje i predmet vratila prvostepenom organu na odlučivanje.