PREDŠKOLSKE ustanove objavile su preliminarne rang-liste sa spiskom dece koja su primljena u vrtić. Izuzetak je, kao i svake godine, Novi Beograd koji spiskove objavljuje nedelju dana kasnije, zbog velikog broja prijava kao najveća ustanova. Roditelji, čija su deca neupisana mogu do 29. maja podneti žalbe ali i uzeti odbijenice za prijem u privatno obdanište, uz subvenciju Grada.

Konkurs je bio raspisan za 7.900 slobodnih mesta, ali će taj broj biti veći. Naime predškolske ustanove mogu tražiti proširenje kvote za petinu, što je dodatnih oko 1.500 mesta, a najavljenom izgradnjom 11 montažnih vrtića, preuređenjem poslovnih i prostora u školama, znatno će se povećati kapaciteti u državnim vrtićima. Nastavkom dotiranja boravka u privatnim obdaništima prestonica će, prema najavama nadležnih, novu školsku godinu dočekati bez liste čekanja za decu iz prioritetnih grupa.

Pročitajte još - PRELIMINARNE RANG-LISTE ZA UPIS U VRTIĆE: Žalbe do 29. maja

- Do 1. septembra biće otvoreno novih 500 mesta u Boljevcima, Sopotu, Paliluli, Zemunu i u Bulevaru kralja Aleksandra - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. - Mesta ima i u privatnim predškolskim ustanovama, Grad će redovno isplaćivati subvencije i 1. septembra ćemo biti bez liste čekanja za mališane koji imaju prioritet pri upisu.

Gak ističe da će ove nedelje biti objavljen javni poziv za izgradnju četiri nova vrtića u glavnom gradu. On je naveo da je broj dece koji idu u obdanište premašio 70 odsto ukupnog broja predškolske populacije, a evropski prosek je oko 75 odsto. U državne vrtiće trenutno je upisano oko 58.000 dece, a u privatnim uz subvenicju iz gradske kase oko 18.000 mališana, za šta je od početka projekta izdvojeno oko 7,5 milijardi dinara.

OSETLjIVE GRUPE

PRIORITET pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, zaposlenih roditelja i redovnih studenata. Takođe, prednost pri rangiranju daje se i mališanima koji su treće ili svako naredno dete u primarnoj porodici.