NAJBOLjE čuvana tajna Moskve, kako nazivaju Hor Sretenjskog manastira, najzad se, posle prošlogodišnjeg odlaganja, "razotkrila" i pred beogradskom publikom, na dugo očekivanom nastupu ovog petka u Velikoj dvorani Sava centra.

Putinov omiljeni hor, koji tokom svečanih ceremonija u Kremlju nastupa pred visokim stranim delegacijama i uvaženim gostima predsednika Ruske Federacije, prati i službe Njegove svetosti patrijarha i njegove pastoralne posete eparhiji Ruske pravoslavne crkve u Rusiji i inostranstvu. Ostao je upamćen i njihov nastup na otvaranju zimskih Olipijskih igara u Sočiju gde su nastupili sa najvećom operskom zvezdom današnjice Anom Netrepko.

Jedinstveni vokalni sastav, sastavljen od monaha i diplomaca Moskovskog teološkog fakulteta i Akademije, ali i probranih pevača Moskovske akademije za horsku umetnost, Moskovskog konzervatorijuma i Muzičke akademije - mimo tih posebnih povoda, gotovo da je nemoguće čuti van zidina manastira. Prvu i jedinu svetsku turneju održali su 2007. godine, povodom objedinjenja Ruske pravoslavne crkve, kad su nastupili samo u najvećim kulturnim centrima sveta kao što su Njujork, Sidnej, Pariz, London, Berlin, Madrid, Tokio, Peking...

Pročitajte još: Najlepša tajna Moskve u Beogradu

Koncert u Beogradu, stoga, bio je doista jedinstvena prilika da publika u Srbiji doživi umetnost ovog neponovljivog muzičkog fenomena, čiji repertoar, osim duhovne muzike, uključuje i pesme u slavu Otadžbinskog rata, ali i poznate ruske romanse. Sve to predstavili su i publici u Sava centru, koju su očarali svom snagom svojih moćnih glasova, širinom i toplinom slovenske duše, darujući nam jedinstveno muzičko iskustvo.

Priprema ruskih umetnika za nastup - Foto I.M.