BEOGRAD će dobiti svoju kancelariju u sedištu Evropske unije, kako bi evropske partnere upoznao sa svojim najvažnijim projektima. Tim povodom, zamenik gradonačelnika Goran Vesić će danas i sutra boraviti u Briselu, kao gost nemačke fondacije "Konrad Adenauer".

Prema Vesićevim rečima, većina evropskih gradova ima svoje kancelarije u sedištu EU kako bi lobirala za svoje projekte. Iz Srbije jedino AP Vojvodina ima kancelariju u Briselu. Grad Beograd je nezadovoljan podrškom koju dobija od Evropske unije za svoje projekte.

- Krivica za izostanak podrške je na nama i našoj neorganizaciji - rekao je Vesić. - Ruku na srce, ovu podršku nikada nismo ni imali, ali za to je najviše kriv Beograd. Zato smo odlučili da uz pomoć fondacije "Konrad Adenauer" posetimo kancelarije nekih od nemačkih gradova i regiona, upoznamo se s načinom njihovog rada u Briselu, kao i da evropskim institucijama predstavimo najvažnije beogradske projekte kao našu viziju razvoja srpske prestonice.


PROČITAJTE JOŠ:
Evropa na Trgu Nikole Pašića

Otvaranje kancelarije Grada Beograda u Briselu će biti sprovedeno u dve faze. U prvoj će predstavnik Grada provesti oko godinu dana u kancelariji jednog od nemačkih gradova kako bi naučio kako se lobira za svoje projekte, a potom će Beograd otvoriti svoju.

- Nije nas sramota da učimo od najboljih i najuspešnijih u EU, a to su Nemci - rekao je on. - Kada otvorimo kancelariju, ponudićemo i drugim gradovima Srbije da zajednički imenuju jednog do dva predstavnika koji bi bili deo beogradske kancelarije, a lobirali bi za projekte u drugim delovima zemlje.

U delegaciji Beograda biće još zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i direktor Kancelarije za mlade grada Beograda Nedeljko Radosavljević.


EVROPA U MOM GRADU - MOJ GRAD U EVROPI

Tokom boravka u Briselu delegacija Beograda posetiće sedište fondacije "Konrad Adenauer", gde će se održati panel "Evropa u mom gradu - moj grad u Evropi", kome će prisustvovati predstavnici evropskih institucija čija je nadležnost saradnja sa Srbijom kao zemljom kandidatom za članstvo u EU. Uvodnu prezentaciju na panelu imaće zamenik gradonačelnika Vesić, koji će predstaviti viziju razvoja Beograda i najznačajnije projekte. Planirana je poseta kancelariji Nemačkog saveza gradova i opština u Briselu, kao i kancelariji Berlina, Frankfurta na Majni i Frankfurta na Rajni.