Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sazvao je hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije, kako bi se usvojila preporuka o preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od niskih temperatura pojedinih struktura stanovništa na teritoriji Grada Beograda, imajući u vidu veliko zahlađenje koje je nastupilo ovih dana. Svi članovi Štaba za vanredne situacije, čiji je Radojičić komandant izjasnili su se da prihvataju preporuku.

“Naloženo je da JKP “ Beogradske elektrane” sprovede preporuku Štaba i preduzme neophodne mere kako bi započelo grejanje najpre u Domovima zdravlja, bolnicama, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, fakultetima , domovima za stara lica i drugim nepomenutim subjektima od posebnog značaja“ kaže Radojičić.

Po preporuci gradonačelnika, Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ danas će početi sa tehničkim toplim probama sistema, usled kojih će stanovi biti topli.
“Očekuje se da će se radijatori zagrejati danas oko 15 časova i biće topli sve dok bude potrebe za tim, kako danju, tako i tokom noći. Sve navedene mere sprovodiće se u mesecu maju u danima kada je prognozirana srednja dnevna temepratura od strane Republičkog hidrometerološkog zavoda u Beogradu 12 stepeni i niža.”- rekao je gradonačelnik.


BASTA:POČINjU TEHNIČKE PROBE, RADIJATORI TOPLIJI


V.d. direktora Beogradskih elektrana Rade Basta izjavio je da će to preduzeće danas početi sa tehničkim toplim probama sistema.

On je za Tanjug rekao da će zbog tih tehničkih proba sistema radijatori narednih dana biti topliji.

"Kao v.d. direktora Beogradskih elektrana uputio sam predlog Sekretarijatu za energetiku za izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom kako bi u periodu kada nema grejanja, a temperature su ispod 10 stepeni nadležni sektretarijat mogao da donese odluku o grejanju", rekao je Basta.

Na sajtu Beogradskih elektrana objavljeno je da će sisem tog JP danas od 11.00 časova, biti u fazi tehničkog ispitivanja pred remont.

Kako prenosi RTS, grejanje će biti pokrenuto u Kraljevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Pancevu.

U Nišu i Novom Sadu počeo je remont sistema i zbog i toga nije moguće pokrenuti grejanje.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je gostujući u Beogradskoj hronici najavio da grad neće dozvoliti da grejanje ne radi ako to budu zahtevali vremenski uslovi.

Inače, grejna sezona u Beogradu završena je 15. aprila, a "Beogradske elektrane" su tada saopštile da će potrošačima isporučivati toplotnu energiju do 3. maja ukoliko srednja dnevna temperatura bude 12 stepenili ili niža.