TOG dana, pre 39 godina, sve je stalo. Kada smo čuli da je Tito umro, prvo smo bili nemi i skamenjeni. Posle toga su potekle suze, jer smo svi slutili kakvo će se zlo desiti kad njega ne bude.

Ovako se 4. maja 1980. godine, dana smrti doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, priseća penzionerka Dragica Barović iz Rijeke, koja svake godine dolazi u Kuću cveća na Dedinju. I ove godine, poštovaoci Brozovog lika i dela došli su iz raznih krajeva bivše republike, kako bi odali poštu voljenom maršalu.

Pročitajte još: Naslednici i dalje čekaju Titovo blago

Oko Kuće cveća na Dedinju juče su odzvanjale pesme "Zemljo moja", "A sad adio", "Jugoslavijo". Verni "pioniri", sa plavim kapama i crvenim maramama od ranih jutarnjih časova polagali su cveće na Titovo večno prebivalište. Osim ljudi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Brozu su se juče poklonili i strani turisti - Kinezi koji još, kako kažu, pamte Tita i Valtera.

- Koliko smo nekada poštovali Jugoslaviju, toliko sad poštujemo Srbiju - rekla nam je grupa kineskih turista. - Film "Valter brani Sarajevo" gledali smo nebrojeno puta, a i našoj deci pričamo o iskrenom prijateljstvu dveju zemalja.

Podsetimo, Josip Broz Tito umro je 4. maja 1980. godine u 15.05. Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti i vladara iz celog sveta.

BESPLATAN ULAZ

SVAKOG 4. i 25. maja, kada se obeležavaju godišnjica smrti i Dan mladosti, ulaz u Kuću cveća i u Muzej Jugoslavije se ne naplaćuje. Posetiocima su juče deljene i značke sa Titovim likom.