BEOGRAD će dobiti još jedan uređeni mini-trg na Vračaru. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala je tender za uređenje skvera na uglu Nebojšine i Braničevske ulice.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, projekat podrazumeva spoljno uređenje sa ozelenjavanjem, a idejnim rešenjem planirana je i fontana.


PROČITAJTE JOŠ: Senzori za "zeleno" u vozilima

- Uređenje skvera, odnosno venca, treba da bude reprezentativno, da se popločaju staze i plato, kao i da se urede cvetne površine i travnjaci. Treba ukloniti postojeće dotrajale sprave za igru dece i klupe i zameniti ih novim. U planu je projektovanje fontane, česme ili vrtno-arhitektonskih elemenata koji oplemenjuju prostor sa parkovskim mobilijarom - stoji u dokumentaciji.

S obzirom na to da se na navedenoj lokaciji nalazi primerak starog divljeg kestena, projektom je predviđeno da se on sačuva i zaštiti.

- Nalazi se i šest stabala maklure uz ogradu južnog dela kompleksa, na uglu Nebojšine i Braničevske ulice, za koje kroz projektnu dokumentaciju treba predvideti zamenu zbog teških plodova koje ova vrsta formira. Planirano je zadržavanje većeg dela površine skvera uz očuvanje i unapređenje ambijentalnih vrednosti i zaštitu postojećeg kvalitetnog drveća - navodi se u projektu.