ROŠTILjANjE i uživanje u prirodi zaštitni su znak obeležavanja Praznika rada i tradicionalnih prvomajskih uranaka. Iako su meteorolozi najavili pljuskove i niže temperature koje nas očekuju u sredu, većina Beograđana ipak planira da praznik proslavi u prirodi.

Pored Avale, Košutnjaka i Ade Ciganlije, na obodu prestonice nalaze se manje poznata izletišta, pogodna za odmor i uranak, do kojih se stiže linijama gradskog prevoza.

Nedaleko od Lazarevca postoji jezero Očaga sa uređenom plažom i sa mnogobrojnim sadržajima. U blizini su "Rašino selo" i "Babina reka", gde se može i prespavati. Idealno mesto za ribolovce i kampere nalazi se južno od Mladenovca, 60 kilometara od centra Beograda. Markovačko jezero važi za jedno od retkih beogradskih jezera koje je raj za sportske ribolovce i izletnike.

Veštačko jezero sa okolnim potocima i izvorima hladne vode nalazi se u naselju Trešnja. Na obali jezera i okolnim proplancima postoje uređene površine, gde izletnici mogu da provedu prijatno vreme uz sportske aktivnosti. Šuma Zabran se prostire na oko 30 kilometara od srca prestonice, neposredno uz Obrenovac. Jednim delom izlazi na Savu, pa ima i uređenu plažu. Uz veliki broj klupa, natkrivenih stolova i igrališta za decu, prostor je idealan za mališane, šahiste i pecaroše.

Mnogi nisu čuli ni za Duboki potok, kupalište u Barajevu. S jedne strane je šuma, a sa druge šljunkovita plaža. Kolima se stiže za manje od pola sata.

PROČITAJTE I: U SUSRET VASKRSU: Čuvarkuća od 10 do 4.000 dinara


Ako se ipak opredelite da 1. maja provedete u gradu, park Topčider, u dolini Topčiderske reke, idealno je mesto za odmor. Šetnja Zemunskim kejom do vrha Gardoša još jedan je predlog za mirno prvomajsko jutro. Na drugom kraju grada nalazi se Ada Huja, koja važi za prirodni biser prestonice. Na uređenom keju postoje tereni sa peskom i betonom, teretana sa spravama za odrasle, trim-staza i klupe.

DO VRHA AVALE AUTOBUSOM

SEZONSKA linija 400 do vrha Avale počinje da saobraća danas. Uživanje u pogledu sa 205 metara visokog Avalskog tornja moguće je za 300 dinara, dok deca i penzioneri plaćaju pola cene karte. Nezaobilazna atrakcija pored popularnog tornja je i Spomenik neznanom junaku na ovoj planini.