LAŽNE su informacije da je zaustavljena gradnja gondole. Privremena mera, koju je doneo Upravni sud, ne odnosi se na izgradnju žičare, već na građevinsku dozvolu koja je izdata za sprovođenje arheoloških radova. Ovo je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, komentarišući odluku Upravnog suda o zaustavljanju pripremnih radova za gondolu na Kalemegdanu.

On je istakao da Grad Beograd, Republika Srbija i JP "Skijališta Srbije" poštuju svaku odluku suda, ali navodi da će žičara između Kalemegdana i Ušća biti izgrađena u skladu sa zakonom.

- Mi ćemo poštovati privremenu meru i očekujemo da će sud što pre da reši ovaj besmisleni spor, čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja koja će odmah potom biti sprovedena - rekao je Vesić. - Gondola neće "ući" u Beogradsku tvrđavu, već u park. Beogradska tvrđava i park Kalemegdan nisu isto, što mnogi kritičari, nažalost, ne znaju.

PROČITAJTE JOŠ - Gondola seče stabla i ruši po Kalemegdanu

Zamenik gradonačelnika ukazuje na "hajku koju su instrumentalizovali neki političari i izneli brojne laži o gondoli".

- Jedna od najvećih gluposti koje sam pročitao jeste da se arheološkim iskopavanjem uništava arheološko nasleđe! A kako da se nasleđe uopšte otkrije ako arheolozi ne budu iskopavali. To pričaju ljudi kojima decenijama nije palo na pamet da, dok su bili na vlasti, plate makar jedno arheološko istraživanje na Kalemegdanu.

PROČITAJTE JOŠ - UPRAVNI SUD ODLUČIO: Privremeno obustaviti radove na gradnji gondole na Kalemegdanu

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu uputio je Upravnom sudu zahtev za obustavljanje pripremnih radova na Kalemegdanu. Kao glavni argument, Institut navodi da radovi na žičari imaju nenadoknadive posledice po kulturno dobro - Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.


"SKIJALIŠTA": POSAO NIJE NI ZAPOČET

NEMOGUĆE je zaustavljanje izgradnje gondole kad radovi još nisu počeli. Ističemo da je prethodno dobijena građevinska dozvola za pripremne radove isključivo u cilju arheoloških istraživanja sa radovima na obezbeđenju i stabilizaciji terena, a ne dozvola za početak gradnje gondole - saopšteno je iz JP "Skijališta Srbije", koje je jedan od investitora projekta.