NA prostoru nekadašnje fabrike za proizvodnju liftova "David Pajić Daka" u Venizelosovoj 29 na Starom gradu uskoro će nići stambeno-poslovni kompleks na oko 22.000 kvadrata. Urbanistički projekat od pre dva dana je na javnom uvidu, a zainteresovani sugrađani moći će da daju primedbe do 29. aprila.

Sudeći prema idejnom rešenju, fabrika neće biti u potpunosti srušena, već će se pojedini arhitektonski vredni objekti sačuvati i rekonstruisati. Radovi će se odvijati u tri faze, a biće izgrađena podzemna garaža, 10 lamela za stanovanje, poslovna kula, apart hotel, vrtić i dnevni boravak za stare.

PROČITAJTE JOŠ - Dorćol dobija novi centar

- S obzirom na to da postojeći objekat, zajedno sa ostalim fabrikama u okruženju predstavlja materijalno svedočanstvo razvoja tekstilne industrije u Beogradu, gradnja podrazumeva očuvanje i rekonstrukciju najvrednijih delova objekata. Prostor stare "Platnare" biće rekonstruisan i pretvoren u komercijalni objekat namenjen za kulturu, zabavu i ugostiteljstvo. Bista narodnog heroja Davida Pajića Dake, po kom je fabrika dobila ime, biće očuvana.

Kompleks je formiran s kraja 19. veka kada je izgrađena prva fabrika pod nazivom "Prvo kraljevsko društvo za preradu kudelje i pamuka". Razvoj kompleksa je pratio razvoj industrije, pa se menjala i proizvodna delatnost. U Drugom svetskom ratu fabrika je pretrpela velika oštećenja, a nakon rata na ovom prostoru formirala se fabrika za proizvodnju liftova.

Budući izgled kompleksa

Fabrika "David Pajić Daka" pre deset godina zbog atraktivne lokacije prodata je za 1,2 milijarde dinara. Objekat je na aukciji Agencije za privatizaciju tada kupila firma "Anba".