BG voz će od jeseni početi da saobraća na liniji od Resnika do Lazarevca, dok će linija od Resnika do Mladenovca biti puštena u rad uskoro. Ovo je juče rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, posle sastanka sa predstavnicima "Železnica Srbije" i JP "Beogradski metro i voz".

- Oko 35.000 ljudi koristi sistem BG voza i to je trenutno najpouzdaniji i najbolji sistem prevoza građana - kazao je Vesić. - Kao što smo pre nekoliko godina liniju BG voza produžili do Resnika, sada smo doneli odluku da je produžimo od Resnika do centra Lazarevca koja ima 45,4 kilometara, i drugu do centra Mladenovca koja je duga 36,3 kilometra. Do Lazarevca ćemo pustiti četiri nove kompozicije i to ćemo krenuti već tokom jeseni. Što se tiče Mladenovca, odmah ćemo pustiti kompozicije koje će ići u špicevima zato što se rekonstruiše pruga i nemamo mogućnost da uspostavimo pun režim rada BG voza.


PROČITAJTGE JOŠ:
''BG voz'' uskoro do Pančeva, Mladenovca i Lazarevca

Zamenik gradonačelnika je precizirao da će, kada rekonstrukcija pruge bude završena, vozovi do Mladenovca ići na pola sata. Kasnije, kada budu kupljene nove kompozicije vozovi će saobraćati na svakih od 15 do 20 minuta. To će omogućiti da građani Mladenovca budu povezani sa centrom grada i imaju siguran i pouzdan prevoz.

- Pregovaramo sa nekoliko stranih kreditora kako bi bile proširene i druge linije BG voza, a u planu je proširenje linije od Zemuna prema Surčinu, kao i linija od Makiškog polja prema Karaburmi. Sve linije će biti sinhronizovane sa prve dve linije metroa. Istovremeno smo doneli odluku da razgovaramo sa Gradom Pančevom oko toga da se produži linija od Ovče do Pančeva kako bi Pančevci takođe bili integrisani sa Beogradom. To podrazumeva pregovore u smislu podele troškova, ali to je u interesu i Beograda i Pančeva - rekao je Vesić.

Remont pruge do Valjeva završen je krajem 2017. godine, čime su se stekli uslovi da se linija gradske železnice produži do Lazarevca.

Ipak, pošto je trenutno u toku rekonstrukcija pruge do Novog Sada, svi vozovi idu do Pančeva, pa onda do Beograda i dalje na jug, čime je dodatno opterećen "BG čvor". I baš to pravi problem oko organizacije polazaka.


PROČITAJTGE JOŠ:
Na proleće "BG vozom" do Lazarevca!

OBNAVLjAJU PLATO KOD VUKOVOG SPOMENIKA

U sklopu rekonstrukcije pruge, biće obnovljene i stanice BG voza. Zamenik gradonačelnika rekao je da će biti renovirana i stanica Vukov spomenik.

- Grad Beograd će tokom sledeće godine urediti plato iznad stanice, a zajedno sa "Infrastrukturom železnica Srbije" biće uređena sama stanica. Dogovorili smo se da na svim stanicama budu validatori odnosno fizičke prepreke, kako bi građani koji koriste BG voz morali da se validiraju i onda uđu na stanicu.