GRADNjA gondole između Ušća i Kalemegdana grubo će narušiti celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na Ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad, kažu članovi Odeljenja istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti. U saopštenju istoričara SANU navodi se da se ovim projektom Grada "neposredno ugrožavaju viševekovni ostaci prošlosti".

- Porazna je činjenica da je projekat o izgradnji turističke atrakcije odobrio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture kojem je staranje o Tvrđavi povereno - piše u saopštenju. - Izgradnja gondole neočekivan je udarac nastojanju da Tvrđava sa Kalemegdanom bude neodvojivi, glavni deo urbanog ambijenta.


PROČITAJTGE JOŠ:
Mihajlović o gondoli: Dokoni političari se hvale neznanjem

Istoričari SANU podsećaju da su obustavljanje izgradnje žičare na Kalemegdanu ranije zatražili i Srpsko arheološko društvo, Društvo konzervatora Srbije, Akademija arhitekture Srbije, Muzeološko društvo...

Gradonačelnik Zoran Radojičić je izjavio da će gondola promeniti izgled Beograda, doprineti drugačijem i boljem pogledu na grad, ušće Save u Dunav i Veliko ratno ostrvo.

- Idejno rešenje žičare ima i ekološki aspekt, i doprineće da se ljudi prevoze sa jedne na drugu obalu bez ugrožavanja prirode - rekao je Radojičić.


PROTIVPRAVNA IZGRADNjA

POTPREDSEDNIK Nove stranke Nikola Jovanović podneo je juče krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović. U saopštenju se navodi da su prijave podnete i protiv drugih osoba koje su "direktno odgovorne za protivpravnu izgradnju gondole na Kalemegdanu".