POVODOM obeležavanja Dana Beograda, mnogobrojne ustanove i turistički lokaliteti grada pripremili su bogat program. Do 19. aprila manifestacija posvećena gradu pokazuje koliko prestonica ima bogatu istoriju i kulturnu ponudu.

Pročitajte još: BOGAT PROGRAM ZA SKUP „DANI BEOGRADA“: Tri dana "Pogleda sa Kalemegdana"

Program počinje svečanom sednicom Skupštine grada, gde će biti saopštena imena laureata Nagrade grada Beograda, a onda se nastavlja nizom programa, izložbi i koncerata. Između ostalog, održaće se tri velika koncerta na Kalemegdanu kod spomenika "Pobednik".

- Biće organizovan i veliki broj interesantnih izložbi, koncerata, dečjih predstava u pozorištima "Duško Radović" i "Boško Buha" - rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

U Zavodu za zaštitu spomenika, u 14.00 se otvara izložba "Hoteli i kafane grada Beograda - prepoznavanje spomenika kulture", autora istoričarke umetnosti Ljubice Radovanović.

Pročitajte još: Dani Beograda: Prestonica kroz epohe

Prikaz odabranog dokumentarnog materijala usmerava pažnju na građevine pored kojih svakodnevno prolazimo, ukazujući na njihov značaj. Plan je da 17. april bude posvećen osnovcima, dok će 18. aprila biti organizovana stručna vođenja za učenike srednjih škola. Osim toga, u petak, u svečanoj sali, biće održano i predavanje dr Vidoja Golubovića, sa osvrtom na bogatu istoriju i razvoj beogradskih kafana. Program Zavoda za zaštitu spomenika završava se predavanjem na otvorenom, šetnjom kroz stvaralaštvo Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji.

Danas u 18 časova otvara se izložba "Raskršća pogleda" u Kuli Nebojša, a svi zainteresovani će u sredu od 17 časova moći da prošetaju ovim zdanjem uz stručne vodiče.

SLOBODAN ULAZ

U OKVIRU manifestacije "Dani Beograda", za sve posetioce će u četvrtak, 18. aprila biti slobodan ulaz u sledeće objekte Beogradske tvrđave: Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat-kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker. Radno vreme je od 11.00 do 19.00.