U prvoj nedelji konkursa za mesto u vrtićima podneto je oko 8.500 zahteva - rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Pročitajte još: KONKUR ZA UPIS U VRTIĆE: Za tri dana 3.600 onlajn prijava

- Roditelji imaju još nepune dve nedelje do kraja konkursa, a ovo je uobičajen broj zahteva, uz primetno povećanje broja onlajn prijava, što je odlično - rekao je Gak.

On je dodao da je oko 60 odsto dosad podnetih zahteva stiglo elektronskim putem, i da je to rast u odnosu na ranije godine, kada je stizalo do 45 odsto elektronskih prijava.

Pročitajte još: Izgradiće 17 vrtića

Gak je podsetio da je konkurs za oko 8.000 slobodnih mesta otvoren do 25. aprila, a preliminarne liste upisane dece biće objavljene 20. maja. Do 29. maja sledi rok za žalbe, koje će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do 7. juna.

- Fokus Grada je na otvaranju što većeg broja mesta u državnim vrtićima, pre svega gradnjom novih objekata. Plan je da se do kraja godine otvori oko 3.000 novih mesta. Sekretarijat svake godine odobrava do 20 odsto proširenja kapaciteta, a nastavlja se i saradnja sa privatnim vrtićima u kojima sada, uz subvenciju Grada, boravi više od 17.000 dece - rekao je Gak.