KOLEKTIV OŠ "Ratko Mitrović" doneo je odluku da stupi u štrajk i obustavi nastavu, zbog nezadovoljstva celokupnom situacijom u školi. Nastavnici traže od nadležnih da hitno uzmu učešće u rešavanju problema u obrazovnoj ustanovi. Sa druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević, u izjavi za "Novosti", ističe da zaposleni, po zakonu, nemaju pravo na totalnu obustavu nastave i najavljuje sankcije.

Kako se navodi u odluci o štrajku, na sastanku održanom 12. aprila, kolektiv OŠ "Ratko Mitrović" je stava da od 15. aprila stupi u štrajk obustavom rada, zbog celokupne situacije u školi. V. d. direktora nije imenovan, Školski odbor nije razrešen, iako je pregledom inspekcije to naloženo. Direktorki Svetlani Miljenović, koju je kolektiv izabrao sa 95 odsto glasova, nije produženo vršenje dužnosti iz nepoznatih razloga.


PROČITAJTE JOŠ: Pepeo samo u vrtu sećanja

- Imenovan je v. d. direktora škole, a za postavljanje članova Školskog odbora nadležan je Grad i ne znam zašto to nije urađeno do sada - kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Inspektori će danas posetiti školu, a kolektiv nema pravo na totalnu obustavu nastave. Za dane kada ne budu radili, neće imati dnevnicu. Ako obustava nastave potraje pet dana u kontinuitetu, slede otkazi.

Šarčević ističe da je imenovanje prethodne direktorke bilo samo privremeno rešenje i ona je vraćena u 12. gimnaziju, gde je i ranije radila. On dodaje da u školi već izvesno vreme postoje problemi i nada se da će uskoro biti rešeni. Sa druge strane, u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu naglašavaju da nije stigao zahtev za razrešenje školskog odbora.

- Škola mora uputiti zahtev za razrešenje aktuelnog sastava Školskog odbora da bi bio imenovani novi - kažu u Sekretarijatu. - Skupština grada ne može da inicira razrešenje Školskog odbora. Škola nije uputila zahtev, iako im je čak i Prosvetna inspekcija naložila a to urade. Čim zahtev stigne u Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, počeće proces imenovanja novih čanova Školskog odbora.


PROČITAJTE JOŠ: Beograd: Kraj grejne sezone, radijatori po potrebi topli do 3. maja

PROBLEM DNEVNICE ZA REKREATIVNU

Na osnovu izveštaja gradske i republičke inspekcije, koja je utvrdila nezakonitosti u radu biše direktorke OŠ "Ratko Mitrović" Svetlane Radoičić, ministar prosvete Mladen Šarčević izdao je nalog za njenu smenu prošle godine.

Problemi sa počeli sa novom školskom godinom, kada je Radoičićeva suspendovala grupu nastavnika, koji su se pobunili što im direktorka nije isplatila dnevnice za rekreativnu nastavu, već je, prema njihovim tvrdnjama, taj novac iskoristila da pokrije određena dugovanja škole.