STAN Ljubinke Vivčar, koji je ona testamentom ostavila u nasledstvo Udruženju za zaštitu životinja "Orka", nedavno je pretvoren u prvi studentski dom ovakve vrste. U ovu garsonjeru najkasnije početkom nove akademske godine moći će da se usele dva studenta veterine, poljoprivrede ili neke od srodnih nauka. Jedini uslov za to da besplatno borave u njemu jeste da vole životinje.

Kada ima je ova velika ljubiteljka prepisala stan, u "Orki" su došli na ideju da umesto da ga prodaju i novac potroše jednokratno, prostor adaptiraju i ustupe mladima. Za vreme boravka neće snositi nikakve troškove, a imaće obavezu da volontiraju i brinu o životinjama.

- Krajem prošle godine počeli smo da prikljupamo sredstva kako bismo opremili stan i kupili nameštaj - kaže za "Novosti" Elvir Burazerović iz Udruženja "Orka". - Sakupili smo milion dinara, a radovi su trenutno pri kraju. Mislim da će sve biti spremno do kraja maja.

Kako se u konkursu za besplatni smeštaj navodi, akademci mogu da pohađaju bilo koji fakultet koji im omogućava da se posvete dobrobiti životinja. A prioritete će imati mladi bez roditeljskog staranja.

Pročitajte još - Razgovor sa ljubimcem znak inteligencije

- Bitna je strast i želja da doprinesu, a dobiće priliku da pohađaju i našu akademiju - kažu u "Orki". - Ugovor će potpisati na godinu dana, a može se produžiti do kraja školovanja ukoliko student redovno pohađa nastavu, volontersku praksu u "Orki" i poštuje kućni red.

Dobijeni stan potpuno renoviran Foto ORKA

KONKURISANjE

ZAINTERESOVANI se mogu prijaviti putem mejla office@orca.rs. Prijava treba da sadrži motivaciono pismo i biografiju. Odluku o dodeli doma donosi komisija koju čine predstavnici "Orke", Centra za porodični smeštaj Beograda, Univerziteta u Beogradu i organizacije civilnog društva ili javna ličnost.