ZOOLOŠKI vrt će u subotu biti domaćin najveselije trke u prestonici - 26. po redu Dečjeg maratona. Tim povodom u četvrtak su u "Vrtu dobre nade" organizatori manifestacije najavili ovogodišnji program. Glumac Boda Ninković, koji već godinama unazad vodi program tradicionalne trke mališana, naveo je da manifestacija počinje od 10.00, a da će ulaz u zoo-vrt biti besplatan do 12.00 za sve koji žele da bodre najmlađe sugrađane.

- Naši najmlađi trkači su naš najveći ponos. Ova manifestacija neguje sport među najmlađima, a kolika je njena veličina, svedoči i to što se po uzoru na naš Dečji maraton održava i maraton u zoo vrtu u Njujorku - rekao je direktor "Beogradskog maratona" Dejan Nikolić.


PROČITAJTE JOŠ: Obnova četiri ulice od Đurđevdana

Pored toga što promoviše sport među mladima, Dečji maraton ima za cilj da širi svest o važnosti prirode i zaštite životne sredine.

- Počastovani smo i zahvalni što smo domaćini manifestacije kojoj je jedan od motiva zdrav život - rekao je Srboljub Aleksić, direktor zoo-vrta. - Mi promovišemo zaštitu prirode, i zato nam je partnerstvo sa "Beogradskim maratonom" posebno drago.

Na ovogodišnjem maratonu takmičiće se više od 150 najmlađih trkača, a među njima će se naći i deca sa smetnjama u razvoju. Kako je istakla Jelena Radivojević iz Sportskog saveza za osobe sa invaliditetom, zahvalni su što već 10 godina njihovi najmađi ravnopravno učestvuju u trci.


PROČITAJTE JOŠ: Sibirski tigar star i bolestan

UČESTVOVALO 400.000 DECE

NA prošlogodišnjem 25. jubilarnom Dečjem maratonu, sve je bilo u znaku pomeranja granica. Ukupno je za tih četvrt veka 400.000 mališana uzelo učešće u ovoj manifestaciji.

Osim toga, gost na prošlogodišnjoj trci bila je Marta Morales, potpredsednica najveće svetske sportske asocijacije, zadužena za razvoj trčakog pokreta i rekreacije u mlađim uzrasnim kategorijama.